Uskoro drugostepena presuda bivšim borcima ARBiH za zločine u Goraždu

Vrhovni sud Republike Srpske održat će javnu sjednicu u predmetu protiv četvorice pripadnika Armije RBiH koji su prvostepenom presudom osuđeni na po devet godina zatvora za ubistvo sedam ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti 1992. godine u Goraždu.

Okružni sud u Istočnom Sarajevu donio je 6. jula ove godine presudu kojom su Muhamed Adžem, Omer Uglješa, Senad Halilović i Suljo Karkelja proglašeni krivim. 

Optužnicom Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu optuženima se stavlja na teret da su dana 17.09.1992. godine u Goraždu, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata, ubili sedam ratnih zarobljenika, čime su počinili krivično djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Njih četvorica su uhapšeni 17. januara 2013. godine, a pušteni su da se brane sa slobode. Prema informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS), pripadnici Armije RBiH su u septembru 1992. godine iz službenih prostorija Policijske stanice Goražde izveli sedam zarobljenika koji su uhapšeni na lokalitetu releja Trovrh, nakon čega su ih odvezli na lokalitet Leđava u mjestu Kopači, gdje su ih, navodno, ubili.

Njihovo hapšenje izazvalo je protest boračkih organizacija i ogorčenje građana Goražda jer su i sami bili žrtve četverogodišnje opsade u kojoj je poginulo između 1.600 i 4.000 građana nesrpske nacionalnosti, a za što do sada niko nije odgovarao.

Sjednica Vrhovnog suda zakazana je za 20. novembar u 12 sati.