Uskoro kamere i alarmi u vozilima Grasa, a biće instaliran i videonadzor na svim stajalištima

S ciljem veće sigurnosti putnika, ali i uposlenika KJKP Gras, koji su sve češće izloženi fizičkim napadima, Ministarstvo saobraćaja KS-a uvest će videonadzor na stajalištima i u vozilima javnog gradskog prevoza. Ovo je najavio ministar Adnan Šteta, kazavši da su konkretne aktivnosti na ovom planu već poduzete.

- U narednom periodu biće instaliran videonadzor na svim stajalištima i u svim vozilima, kako bi se sve kontrolisalo iz saobraćajnog centra. Također, u vozilima i na stajalištima imat ćemo panik-alarm kako bi do MUP-a KS-a brže dolazile informacije. Poduzet ćemo sve neophodne radnje kako bi se svi uposlenici Grasa i građani KS-a osjećali sigurnije, rekao je ministar Šteta.

On je istakao da je realizacija softvera u toku, a fizička realizacija na stajalištima i vozilima će početi u naredni mjesec.

- Proces će trajati godinu, a krenut ćemo od žarišta, dakle od najbitnijih stajališta i vozila. Do kraja iduće godine ćemo imati sve pod videonadzorom, poručio je Šteta.

Najmanje dva-tri puta godišnje na vozače i revizore Grasa izvrši se fizički napad, a verbalnih napada ima napretek. Zadnji napad na radnika Grasa desio se prošle sedmice kada vozač nije dozvolio putniku da unese psa u trolejbus.