Uskoro karantena za zaražene skabijesom (šugom) na Vučjaku

Zavaljska ambulanta dva puta sedmično na usluzi nelegalnim migrantima i izbjeglicama.

Dvije najčešće zarazne bolesti među migrantima u Unsko-sanskom kantonu su šuga i ušljivost. Tako je i u kampu Vučjak iznad Bihaća.

Nakon što je iz kampa Vučjak koji inače nema ni upravitelja, te ga se može nazvati i centrom ni na nebu ni zemlji, Služba za strance protjerala grupu humanitaraca koje je poredvodio Dirk Planert, po vokaciji novinar, migranti koji su tamo smješteni nakratko su bili bez medicinske usluge. Ambulanta u Zavalju, selu najbližem Vučjaku, na dva dana sedmično po tri sata će opsluživati migrante i izbjeglice i to utorkom i petkom. Tako je bilo i danas, a ljekarsku ekipu predvodio je doktor bihaćkog Doma zdravlja, Dalibor Ćirić.

Osim zaraznih bolesti skabijesa (svraba) i ušljivosti, migranti najviše imaju zdravstveni probleme sa nogama zbog višekilometarskog pješačenja u neadekvatnoj obući. Žale se na bolove u zglobovima, a nerijetko su vidljive i otvorene rane na nogama. Ljekari im pored previjanja, ukoliko je potrebno nerijetko i zakazuju različite dijagnostičke i laboratorijske uputnice, a također neki od migranata ako trebaju uslugu u bolnici, bivaju i upućeni u Kantonalnu bolnicu Bihać. Ipak, migranti i izbjeglice tokom cijele sedmice imaju mogućnost medicinske pomoći, te ih se vozi u bihaćki Dom zdravlja.

Još u maju ove godine u Miralu i Biri registrovani su migranti i izbjeglice koji boluju od teških bolesti, hepatitisa B i C, tuberkuloze, ali ima ih dosta i HIV pozitivnih, kao i onih koji koriste različite droge,  potvrdila je ministrica zdravstva USK-a Nermina Ćemalović. Sve to dodatno usložnjava higijensko-epidemiološku situaciju u cijelom kantonu, jer su neminovni kontakti između domaćeg stanovništa i migrantske populacija koja ovdje boravi.

Zbog brzog širenja zarazne bolesti skabijes, nadležni u zdravstvu Kantona su uz pomoć volontera Crvenog križa se odlučili na formiranje karantena u dva šatora u kampu na Vučjaku. Ovo je, potvrđeno je u Crvenom križu Grada Bihaća aktivnost na kojoj se ubrzano radi. Međutim, ipak bi odgovorni trebali mnogo više poraditi na zaštiti zdravlja uposlenika i volontera Crvenog križa koji su u svakodnevnom kontaktu sa migrantima, te ih vakcinisati što prije protiv različitih zaraznih bolesti.

Image