Uskoro počinje distribucija elektronskih zdravstvenih iskaznica

Home

Uskoro počinje distribucija elektronskih zdravstvenih iskaznica


Zdravstvene knjižice postaju prošlost.

Nakon elektronskih recepata, stižu i elektronske iskaznice, kako je i najavljeno krajem prošle godine.

Iako je bilo najavljivano izdavanje e-kartica krajem januara, rok je prolongiran zbog nepredviđenog kasnog i usvajanja financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Do okončanja procesa i distribucije prvog paketa od 30 hiljada e-zdravstvenih iskaznica, najavljenog za kraj maja, doznajemo kako izgledaju e-iskaznice, koje će se naplaćivati 2 KM.

„To je kartica, kao lična karta. Kada se provuče kod čitač, ljekar i farmaceut dobivaju postpunu informoaciju, ono što im je potrebno. Nema tromjesečnog ovjeravanja knjižica, uvida u plaćanje doprinosa, kao i tip osiguranja kojem pacijent pripada“, kaže Almin Handanagić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja.

U Zavodu je 30 hiljada kartica spremno za distribuciju. Prvi korisnici e-kartica bit će penzioneri, RVI i porodice šehida.

Ovjeravanja zdravstvenih knjižica tako će postati prošlost, a pacijenti više neće imati zdravstvenu knjižicu i brojnu dokumentaciju koju nose ljekarima na uvid. Zamijenit će je informatički sistem koji će ljekarima i farmaceutima putem elektronske zdravstvene iskaznice pružiti kompletnu anamnezu bolesti. Tu će se nalaziti i podaci o uplati i vrsti osiguranja.

Dio je to inovacija ZZO, koji je ovim projektom Unsko-sanskikanton stavio na prvo mjesto u državi, a građane Kantona, rame uz rame sa onima iz susjedne Hrtvatske i drugih evropskih zemalja.

 

(Izvor:RTVUSK)

Tagovi
Topic
Objavio: Pet, 05/05/2017 - 13:30

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top