Uskoro rekonstrukcija vodovodne mreže u Bihaću

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić potpisao je danas sa Damirom Felićem, direktorom JP Vodovod Bihać ugovor koji se odnosi na "Smanjenje fizičkih gubitaka u vodovodnoj mreži grada Bihaća".

Riječ je o projektu zahvaljujući kojem će se izvršiti rekonstrukcija vodovodne mreže u ulicama Bosanske državnosti, Muhameda Havaije Uskufije, Vladimira Nazora i Brčanska, te izgraditi 7 mjernih šahtova s mjernom opremom (telemetrija).

„Ukupna vrijednost ugovora je 378.000 KM i ovo je projekat koji je rezultat našeg učešća u Projektu MEG u protekle dvije godine. Ono što posebno raduje jeste činjenica da smo kroz uspješnu realizaciju ovog projekta osigurali donatorska sredstva za rekonstrukciju vodovodne mreže u onim naseljima gdje je evidentiran najveći gubitak vode“ – istakao je gradonačelnik Fazlić.

Prema riječima Damira Felića, direktora JP Vodovod Bihać, zahvaljujući realizaciji projekta gubitci vode sa sadašnjih 52 posto biti će smanjen za nekoliko procenata. Naglasio je da će kroz rekonstrukciju 2,5 km vodovodne mreže doći do smanjenja fizičkih gubitaka vode i uštede u poslovanju vodovodnog preduzeća koje upravlja sa preko 700 km vodovodne mreže u Bihaću.

Suinvestitor u ovom projektu je UNDP koji učestvuje u predmetnom projektu s 50 posto sredstava, a prema riječima Gorana Štefatića, projekt menadžera MEG projekta, Grad Bihać u protekle dvije godine trajanja projekta uspješno je implementiralo sam projekat zahvaljujući kojem su osigurana i bespovratna sredstva za rekonstrukciju vodovodne mreže i smanjenje gubitaka.