Žena ostala paralizirana: Uskoro suđenje mladićima iz BiH koji su se trkali na cesti

U oktobru 2017. godine izvijestili smo o stravičnoj nesreći koja se dogodila u Saalfeldenu, u austrijskoj saveznoj državi Salzburg.

Bosanci se utrkivali na cesti: Brzinom od 180 km/h s BMW-om se zabio u drvo.

U drvo pored ceste zabio se crni BMW 435i kojim je upravljao tada 22-godišnji Bosanac. Nakon strahovitog naleta u drvo, crni sportski coupe odbio se na cestu i udario u nadolazeću Škodu Octaviju koju je vozio 30-godišnjak iz Saalfeldena.

Blok motora BMW-a je ispao i pao na treći automobil, još jedan BMW, kojim je upravljao također državljanin BiH. Na kraju je BMW vinovnika nesreće zahvatila vatra. 

Pošto su se Bosanci akteri nesreće međusobno poznavali, policija je već tada sumnjala da su se utrkivali na regionalnoj cesti B320.

U međuvremenu je austrijsko tužilaštvo sklopilo mozaik nesreće na osnovu čega će 16. aprila početi sudski proces.

Na optuženičkoj klupi naći će se dvojica državljana BiH, mladići starosti 23, odnosno 22 godine, nastanjeni u Pinzgauu, koji se terete za utrkivanje na cesti, izazivanje opće opasnosti i udesa u kojem je više osoba povrijeđeno.

Istragom je utvrđeno da su Bosanci tokom utrkivanja na nekim dionicama jurili i 230 km/h, iako su imali saputnike među kojima je bila i djevojka u osmom mjesecu trudnoće.

Stariji mladić s oštećenom gumom ubrzao je do 170 km/h, dok ga je mlađi prestizao s 190 km/h kada se desila stravična nesreća. U jednoj lijevoj krivini 23-godišnjak je izgubio kontrolu nad BMW-om i udario u drvo.

Razvoj događaja već je opisan: Od siline sudara iz vozila je ispao blok motora i pogodio drugi BMW.  Potom se automobil vinovnika nesreće sudario s Škodom Octavijom i zapalio se.

Bilans nesreće: Šest povrijeđenih osoba, dvije ozbiljno, pri čemu je žena ostala paralizirana i prikovana za invalidska kolica.

Sudija Thomas Tovilo-Moik započet će proces 16. aprila. Zanimljivo da će se, osim dvojice vozača-trkača, pred sudijom naći i dvije djevojke koje su im pravile društvo. One su optužene da su policiji dali lažne iskaze umanjujući brzinu kretanja oba BMW-a, kako prenosi RadioSarajevo.ba.