Uskoro zabrana mobitela u školama u FBiH?

.
Korištenje mobilnih telefona ozbiljno utiče na koncentraciju učenika tokom nastave

Korištenje mobilnih telefona u školama na području čitave Federacije BiH moglo bi ubrzo postati prošlost. I to zbog inicijative koja je podnesena u federalnom Parlamentu, kojom se zabranjuje upotreba telefona i tableta u svim osnovnim i srednjim školama. Pojedine su samoinicijativno odavno uvele ove mjere.

Korištenje mobilnih telefona ozbiljno utiče na koncentraciju učenika tokom nastave. Pored toga, djeca se sve vise udaljavaju i od međusobnog komuniciranja, druženja i igre. Sve je prebačeno u vrituelni svijet. To su samo neki od razloga zbog kojih je mobilnim telefonima u Osnovnoj školi „Bila” u Vitezu odavno odzvonilo.

 

“Od ove školske godine od 7h ujutru do 19h naveče škola je otvorena. Imamo stručnu službu kojoj se roditelji mogu javiti, dijete može da zove roditelje. Zabrana za mobitele nije zabrana za djecu sa posebnim potrebama”, pojasnio je direktor škole Vinko Bošnjak i dodaje da je pomak vidljiv.

 

Škole koje nisu uvele zabranu upotrebe mobilnih telefona najčešće se suočavaju sa problemima snimanja vršnjačkog nasilja i nastavnika za vrijeme nastave.

“Mi trenutno nemamo nastavne planove i programe koji su adekvatni i koji predvidjaju ovakvu jednu situaciju. Mi to radimo od nastavnika do nastavnika, koliko je ko profesionalac, koliko može da se snadje u toj situaciji. Mi sa djecom radimo. Međutim sistemski se treba djelovati”, poručuje predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Saudin Sivro.

 

Prvi korak je napravljen. Inicijativa da se zabrane mobilni telefoni tokom nastave postoji i na kantonalnom i na federalnom nivou. Još se čeka njena realizacija.

Zabrana telefona pomoći će da djeca budu pažljivija na nastavi, ali ne i da im se suštinski pomogne da se nose sa izazovima tehnologije, tvrdi struka piše Una.