USK/Tokom 2019. godine Kantonalni inspektori imali pune ruke posla

Kantonalna uprava
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove tokom prošle godine provela je 16.000 inspekcijskih kontrola, što je rezultiralo finansijskim efektom od blizu 2 miliona KM.

Kontrole od strane inspektora Kantonalne uprave provedene su u različitim oblastima, gdje su utvrđene pravilnosti, ali i propusti u slučajevima koje su bili predmeti kontrole.

Primjera radi, u oblasti radnih odnosa i dalje su evidentna kršenja prava radnika na što ukazuje značajan broj prijava koje su inspektori podnijeli.

Uz redovne inspekcija je primjenjivala mjere pojačanog nadzora, posebno u  neradne dane uključujući i ponašanje poslodavaca za vrijeme državnih i vjerskih praznika.

Oni koji se toga nisu pridržavali snosili su i sankcije kroz prekršajne prijave protiv njih te novčane kazne.

Inače, ukupan financijski efekt Uprave u 2019.godini iznosio je blizu 2 miliona KM. Kako je ova brojka značajno veća u odnosu na prošlu godinu da se zaključiti da se poslodavci ne pridržavaju zakonskih propisa posebno u oblasti radnopravnih odnosa.

Izvještaj o radu Kantonalne uprave za inspekcije poslove za 2019. godinu usvojila je Vlada USK-a na nedavnoj sjednici, dajući podršku inspektorima koji su ostvarili dobre rezultate u svim poljima svoga djelovanja.