Apaturaj: Uslov za BiH u NATO ostaje knjiženje vojne imovine

BRISEL – NATO je otvoren za primanje prvog Godišnjeg nacionalnog programa od BiH, ali je lopta 100 odsto u terenu te zemlje, izjavio je DŽejms Apaturaj, zamjenik pomoćnika generalnog sekretara Alijanse za politička pitanja i bezbjednosnu politiku.

“Kada to budu uradili, imaćemo viši nivo angažovanja i moći ćemo da podržimo reforme na aktivniji način”, rekao je Apaturaj u intervjuu portalu “Evropski zapadni Balkan” /European Western Balkans/.

Apaturaj je ponovio da je dalje na snazi dugogodišnji uslov – da vlasništvo nad vojnom imovinom bude upisano sa entitetskog na nivo BiH.

Komentarišući odluku vlasti u Prištini o osnivanju oružanih snaga Kosova, Apaturaj je podsjetio da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocijenio da taj potez nije preduzet u pravom trenutku.

“Brinemo da to neće voditi ka većoj stabilnosti, a potencijalno i suprotno, te da nije pravi trenutak za preduzimanje tog koraka. Različite zemlje izrazile su svoje nacionalne poglede, ali ovo je stav rukovodstva NATO-a”, rekao je Apaturaj.

On je podsjetio da KFOR ima ulogu u očuvanju “bezbjednog okruženja širom Kosova” u skladu sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244, a da NATO ima savjetodavnu ulogu i da već neko vrijeme pomaže u razvoju bezbjednosnih snaga Kosova.

“Mislim da ćemo uskoro početi diskusiju sa saveznicima o tome koju će vrstu podrške NATO i dalje pružati ili ne”, rekao je ovaj zvaničnik Alijanse.

On je naglasio da unutar NATO-a nije otvoreno pitanje ili diskusija o ulozi KFOR-a, te da će se i dalje sprovoditi mandat dobijen od UN.

Apaturaj je napomenuo da “apsolutno nema diskusije u NATO-u o odlasku KFOR-a”. On je rekao da put Kosova prema Alijansi vodi kroz dijalog Beograda i Prištine.

Apaturaj je rekao da je “100 odsto realno” da Makedonija uđe u članstvo NATO-a pod novim imenom, u skladu sa sporazumom sa Grčkom.

“Naša politika je veoma jasna: kada bude uspješno riješeno pitanje imena, možemo krenuti sa procesom prijema”, naglasio je Apaturaj.