Uspjeh porodice Alibabić: Počeli od nule, razvili porodični biznis i zaposlili radnike

Fahir i Ismeta Alibabić iz Bihaća već 20 godina se bave uzgojem i preradom ljekovitog bilja. Počeli su od nule, uspjeli razviti porodični biznis, zaposliti ljude, obezbijediti tržište u BiH i šire te izvoz u Ujedinjenje Arapske Emirate. Za sebe kažu da su lideri u ovoj branši na bh. tržitu. Na svom posjedu uzgajaju oko 18 kultura. Više od 130 različitih proizvoda ljekovitog bilja "Orhideja" nalazi se na prodajnim mjestima širom zemlje.

Sve je počelo igrom slučaja, ili sudbine, ispričao je Fahir Alibabić koji redovno svoje proizvode izlaže i na sajmu jabuke u Goraždu.

-Prije rata smo se ovim bavili amaterski. Vjerovali ili ne, ja sam elektro struke, a supruga je tekstilne, nismo ni mogli zamisliti da ćemo se baviti ovim, ali u BiH jednostavno se moraš prilagoditi poslu za koji smatraš da možeš uspješno raditi. U elektrostruci nisam mogao kao demobilisani borac dobiti adekvatan posao, a supruga u tekstilnoj industriji apsolutno nije mogla naći posao, pa smo prije 20 godina registrovali firmu za proizvodnju ljekovitog bilja - priča Fahir.

Država zakazala

-Posjedujemo i prirodnu i električnu sušaru. Vlasti nas nisu prepoznale, u mom mjestu je podijeljeno oko 700 plastenika od kojih ni jedan nije u funkciji, dok ja koji mogu zaposliti još najmanje deset radnika, da bih bio siguran da vremenski uslovi neće uništiti proizvodnju nije bilo podrške. Ova godina je bila odlična i trenutno imamo oko sedam tona osušenog ljekovitog bilja, što je 70 tona sirove i sve se ručno obrađuje radi organskog, ekološkog efekta, čak se i ručno sjecka. 10 posto bilja ide u gotove proizvode, a ostalo u čajeve- kaže Fahir.

Alibabići danas imaju prodajna mjesta od Sarajeva, Tuzle, Banja Luke, Mostara, Zavidovića, Cazina, Sanskog Mosta, Mostara, Bihaća, te zaposlenih oko 12 radnika, dok su u sjedištu obrta zaposlena još dva, a sezonski angažuju daleko više ljudi.