Uspjeh Sanjanina Šabana Bašića, na Kanadskom ali i svjetskom tržištu

Ljekoviti med
Sanjanin Šaban Bašić, nakon posjete bratu u Kanadi, odlučio se da tamo i ostane davne 1974. godine, gdje je upoznao i svoju suprugu. Razvili su uspješan posao u ugostiteljstvu sa tri restorana.

 

Posljednjih 20 godina, sticajem životnih okolnosti, svoju poslovnu orijentaciju usmjerio je u proizvodnju neprerađenog meda u kombinaciji sa ljekovitim biljem koji je brzo našao svoju primjenu u liječenju različitih vrsta bolesti.

Najbolji primjer u ljekovitoj primjeni meda u kombinaciji sa ljekovitim biljem, Šaban je imao iz vlastitog iskustva. Njegova supruga je imala povrede glave i bolničke dijagnoze su bile obeshrabrujuće. S obzirom da je bila medicinska sestra, počela je sama da istražuje učinak različitih ljekovitih biljaka, kako bi smanjila i potpuno prestala sa konzumiranjem hemijski proizvedenih lijekova. Oporavak je bio potpun.

Na takav način je nastao proizvod ¨LJEKOVITA SAFA¨ sastavljen od 12 ljekovitih biljaka i neprerađenog meda. U početku je ovaj proizvod napravljen u veoma malim količinama i koristili su ga samo najbliži prijatelji.

Međutim, nakon što su prijatelji osjetili značajno poboljšanje zdravstvenog stanja, Šaban se odlučuje da krene u masovniju proizvodnju. Sa svojim partnerom ima oko 3500 košnica, a godišnje proizvede oko 30 tona proizvoda na bazi meda i ljekovitog bilja. Bitno je napomenuti da se radi o eko medu, neprerađenom i koji nije pasterizovan.

Trenutno imaju liniju od deset različitih proizvoda koji se kategoriziraju prema različitim vrstama bolesti i pokrivaju tržište Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Saudijske Arabije i Katara, a ukoliko se stvore pozitivni ekonomski uslovi, svoje poslovanje će prenijeti i na područje Balkana.

U narednim danima ćemo detaljnije pisati o svakoj grupi navedenih proizvoda i njihovom učinku prema kategorizaciji.