Uspješni projekt sušare: Posjetili smo porodičnu firmu Nihada Hodžića u Spahićima

.
Jedna od najmodernijih sušara u USK, ali i Federaciji stacionirana je u Spahićima nadaleko od Bihaća. Njen kapacitet je oko dvije tone i godišnje kroz nju prođe na hiljade kilograma samoniklog i ljekovitog bilja. Ovaj projekt realiziran je uz podršku IFAD-a. Proizvodnja bilja je jedna od rijetkih oblasti poljoprivrede u BiH koja bilježi rast izvoza. Na jednu konvertibilnu marku uvoza ljekovitog i samoniklog bilja naša zemlja izveze tri puta više...

 

BIHAĆ, 18. jula – Naša reporterska ekipa zaputila se u naselje Spahići kako bi zabilježili jednu od interesantnih a pozitivnih priča, posebno u ovom vremenu u kojem je svako radno mjesto vrijedno zlata.

 

Porodična firma Nihada Hodžića bavi se otkupom ljekovitog i samoniklog bilja i šumskih plodova, koji se obrađuju u savremenoj tunelskoj sušari. Radi se o projektu koji je uz pomoć IFAD-a realiziran prošle godine. Inače, kroz sušaru godišnje prolazi oko 240 različitih biljnih vrsta. Upravo su ljetni mjeseci vrijeme kada se ubire najviše vrsta bilja, ali i šumskih plodova.

 

O svemu što smo zabilježili više donosimo u večerašnjem TV Dnevniku...