Uspješno okončana Kantonalna izložba poljoprivrede i stočarstva „Cazinski sajam 2019“

Protekla tri dana u Cazinu su bila ispunjena dešavanjima vezanim za 18. Kantonalnu izložbu poljoprivrede i stočarstva „Cazinski sajam“. U petak i subotu preko stotinu izlagača predstavilo se sa domaćim proizvodima i rukotvorinama, a poseban dio programa i ovog su puta izvele članice Kulturno- umjetničkog društva „Stijena“ koje su tokom cijeloga dana na sajmu kuhale domaće krajiške specijalitete.

Na takmičenju za najbolju masnicu odnosno maslenicu prijavilo se deset učesnica, a prva tri mjesta su zauzele; Šemsa Kličić, Almedina Murić i Esveda Čaušević. Kako su se posjetioci sajma mogli uvjeriti, žiri je imao težak zadatak jer su sve učesnice pokazale da su vrsne majstorice u pripremi ovog krajiškog jela i na kraju su presuđivale tek nijanse.

Drugi dan sajma obilježili su nastupi članova kulturno- umjetničkih društava Liskovac, Hasan Mujezinović i Koprivna, kao i njihovi štandovi s domaćim kolačima i jelima. U isto vrijeme je na gradskom igralištu Alinac održana izložba pasa koja je imala karakter državnog takmičenja.

Izlagači na ovogodišnjem “Cazinskom sajmu“ uveliko su zadovoljni organizacijom i prodajom, a posjetioci su zaista mogli pronaći puno toga. Voće i povrće, zimnica, pčelarski i mliječni proizvodi, različite rukotvorine i domaća hrana, samo su dio šarolike ponude koja je iz godine u godinu sve bogatija.

Na tradicionalnoj stočnoj izložbi, koja je održana u nedjelju u Slatini, u kategoriji junice simentalske pasmine, prvo mjesto je osvojilo grlo vlasnika Firzeta Durakovića iz Gornje Koprivne , drugo mjesto je grlo Sanele Beganović  iz Miostraha, a treće grlo Harisa Babića iz Čizmića. Četvrto mjesto je grlo Mujage Begića iz Miostraha i peto grlo Redže Džakulića iz Stijene. U kategoriji muzare simentalske pasmine, najboljim je ocijenjeno grlo Sulje Durakovića iz Koprivne. Drugo mjesto je grlo Suada Šarića iz Šturlića, a treće grlo Smaila Hadžalića iz Slatine, dok su četvrto i peto mjesto grla Ajdina Durakovića iz Koprivne i Suada Šarića iz Šturlića. Stručna komisija je takođe, u kategoriji bikova simentalske pasmine najboljim ocijenila grlo Nazifa Majetića iz Majetića, a potom slijede grla u vlasništvu; Ismeta Bajrića iz Stijene, Emira Puškara iz Krivaje, Izudina Bajrića iz Stijena i Suada Šarića iz Šturlića. Najboljim su ocijenjena i stada ovaca pa su prva mjesta zauzela stada Izeta Babića iz Rujnice, Adema Ahmetaševića iz Bosanskog Petrovca, Jasmina Tahirovića iz Prošića , Mesuda Keškića iz Male Peći i Ismeta Kovačevića iz Liskovca. Lijepi konji, nekada simbol Cazinske Krajine, iako ih je sve manje takođe, su imali svoju kategoriju na ovoj izložbi. Najboljima su ocijenjeni konji vlasnika Esada Jukića iz Brekovice, Željka Jevića iz Bosanskog Petrovca, Elvedina Agičića iz Orašca, Nedžada Lipovića iz Bihaća i Almira Samardžića iz Pjanića.

Trodnevna manifestacija, čiji je osnovni cilj promocija i poticanje domaće proizvodnje, protekla je u izuzetno dobroj atmosferi kojom su zadovoljni i učesnici i posjetioci. Upravo zbog toga, za narednu godinu planirana su brojna poboljšanja u tehničkom i svakom drugom smislu.