Sanski Most i pandemijske prijetnje: Uspješno zaštićeni domovi za stare i nemoćne

Starački dom
- Veliki napori u Sanskom Mostu su u proteklom periodu uloženi kako bi se starije osobe, koje su posebno osjetljive na koronavirus, zaštitile od pojave i širenja virusa. Poslednja testiranja štićenika i osoblja staračkih domova da su svi štićenici i osoblje negativni na Covid-19, pokazuju kako su uloženi napori dali rezultate...

SANSKI MOST, 16. maja - U Staračkom domu „Zlatna jesen“ borave 62 osobe, a ova ustanova zapošljava 26 osoba. Prema riječima direktorice doma, Emine Šehić, i prije proglašenja prirodne nesreće zbog aktuelne pandemije, preduzeli su sve kako bi očuvali zdravlje svojih štićenika.

To je podrazumijevalo i neke nepopularne mjere kao što su zabrane posjeta, pa je štićenicima omogućena komunikacija s rodbinom i prijateljima pomoću elektronskih aparata. Šehićeva ističe kako je krajnji cilj ispunjen i da su dana svi korisnici i zaposlenici zdravi.

S pandemijom koronavirusa uspješno su se izborili i u staračkom domu „Vita nova“, gdje je trenutno smješteno 65 korisnika. Zahvaljujući preduzetim mjerama zdravstvene i higijenske prevencije u proteklom periodu, stanje u ovome domu je stabilno i niko nije zaražen Covidom-19, ističe upravnik doma, Latif Ramić.