Dogovor, nova kupovina vremena ili kapitulacija probosanskih pregovarača?

Nenajavljeni sastanak danas i ‘dogovor’ o uspostavljanju vlasti na državnom nivou lidera SDA, SNSD i HDZ- a, Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Na slici objavljenoj nakon potpisivanja Sporazuma, Dodik i Čović nasmješena lica, Izetbegović smrknuto. U prvim izjavama lidera, već svako odredbe Sporazuma tumači na svoj način.

 

Prvo je saopćenje i izjavu izdao Dragan Čović izrazivši zadovoljstvo što je napravljen dogovor i što Sporazum podrazumijeva ‘rješavanje pitanja izbornog zakona i legitimnog predstavljanja naroda’, zatim Dodik na press konferenciji u Istočnom Sarajevu koji je rekao da je dogovoreno da ‘se NATO nastavi kao i dosada’, a pošto znamo da dosad i trenutno nema dogovora o tom pitanju, to znači da nema ništa od NATO-a, a o uvjetu koji je ispostavljan ranije, slanju Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) niti riječi. Uz ovaj stav, Dodik je precizirao da su u raspodjeli pozicija, dogovorili da SNSD-u pripada pozicija predsjedavajućeg i dva ministra iz reda srpskog naroda (promet i komunikacije i ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa), te ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice koje će biti iz reda Ostalih, a predložiće ga SNSD. Tri ministarstva pripašće HDZ-u i tri SDA. Uz to je rekao da je precizirano da se novo Vijeće ministara BiH mora formirati u roku mjesec dana, ili ovaj sporazum ne vrijedi.

Image

Zadnji se medijima obratio Bakir Izetbegović, koji je sa sastanka hitno otišao u Tuzlu, na obilježavanje godišnjice SDA. On je priznao da nisu detaljisali niti precizirali slanje Godišnjeg nacionalnog plana za NATO, te rekao da je ‘rok od mjesec dana prekratak. Rokovi se zadaju, pa se malo i produže, ali je bitno ove stvari završiti u narednih mjesec-dva.’ Potvrdio je takodjer da će koaliciji SDA- SBB- DF pripasti tri ministarstva, od 10 pozicija u Vijeću ministara BiH.

Ovo je prvi put otkako se na principu raspodjele 10 čelnih pozicija u Vijeću ministara BiH ( predsjedavajući i 9 ministara), a nakon što je kompromisom uvedeno novo ministarstvo u VM, a to je bilo ministarstvo odbrane i prvi ministar Nikola Radovanović, u procesu vršenja podjele resora izmedju partnera u vlasti da bošnjački političari i stranke koje će činiti vlast, kao predstavnici najbrojnijeg naroda u BiH neće imati 4 čelne pozicije, a ni ovaj put, iako je to Izetbegović ‘čvrsto’ obećao, na mjestu ministra finansija neće biti Bošnjak, jer je to ponovo uzeo Dragan Čović. Imajući na umu sve ovo, postavlja se pitanje - da li su 3 lidera danas napravili dogovor i iznašli rješenja za dalje ili je prije ovo nova kupovina vremena i kapitualcija probosanskih pregovarača, prvenstveno Bakira Izetbegovića.

Image