Ustavni sud BiH: Porodici Davida Dragičevića povrijeđena ljudska prava

davidd
U okolnostima konkretnog slučaja postoji povreda apelantovog prava kada je Okružnom javnom tužilaštvu u Banja Luci trebalo 100 dana da "definiše" krivično djelo u odnosu na koje postoje osnovi sumnje i da donese formalnu naredbu o sprovođenju istrage

Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio je da su Davoru Dragičeviću, ocu Davida Dragičevića, povrijeđena ljudska prava i osnovne slobode garantovane Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. 

Apelaciju koja je uvažena podnio je advokat Ifet Feraget, koji zastupa porodicu Dragičević. 

U kratkoj informaciji Ustavni sud BiH navodi da je odlučujući po apelaciji Davora Dragičevića utvrđena povreda prava na život.

- U okolnostima konkretnog slučaja postoji povreda apelantovog prava kada je Okružnom javnom tužilaštvu u Banja Luci trebalo 100 dana da "definiše" krivično djelo u odnosu na koje postoje osnovi sumnje i da donese formalnu naredbu o sprovođenju istrage, koja je i nakon tri godine od događaja još uvijek u toku - navodi Ustavni sud BiH.

Cijeli tekst odluke još nije dostupan za javnost. 

Inače, apelacija Davora Dragičevića podnesena je 2019. godine i više puta se našla na dnevnom redu sjednice velikog vijeća. Iako je apelacija ranije razmatrana, sada je prvi put donesena odluka po njoj.


FOTO: Arhiva