Ustavni sudija BiH istražuje za udruženje iz Srbije, a sin Vladimir 'progoni' Hrvate i Bošnjake!

U Srpskom udruženju redom sjede pravnici i sudije kojima je itekako poznata legislativa kada je upitanju pristup podacima sudova,

Nakon što su mediji objavili da je VSTV BiH na sjednici 16. oktobra 2019. odlučilo da se srbijanskom udruženju za krivičnopravnu teoriju i praksu čije je sjedište u Beogradu osigura pristup podacima o predmetima ratnih zločina u bh. sudovima za potrebe naučno istraživačkog projekta kojeg realiziraju, predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija oglasio se nakon određenih sumnji koje su se pojavile u javnosti da se tom odlukom udruženju bezuvjetno daje dopuštenje za uvid u dokumentaciju sudova i kazao da će sudovi u konačnici odlučivati o svakom pojedinačnom zahtjevu.

U Srpskom udruženju redom sjede pravnici i sudije kojima je itekako poznata legislativa kada je u pitanju pristup podacima sudova, posebno vezano za osjetljive predmete, pa je zanimljivo da su se ipak odlučili da umjesto sudovima iz kojih su im podaci za istraživanje potrebni, obrate VSTV-u, piše megafon.ba.

lako Srpsko udruženje za krivičnopravnu teoriju i praksu ima sjedište u centru Beograda, predsjednik prof. dr. Stanko Bejatović, inače profesor na Univerzitetu u Kragujevcu, i jedan od dva potpredsjednika, prof. dr Miodrag Simović, porijeklom su, odnosno žive u Bosni i Hercegovini. Bejatović je rođen u BiH i diplomirao na Pravnom fakultetu u Sarajevu prije nego je magistrirao i doktorirao u Beogradu, a Simović je aktuelni sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Drugi potpredsjednik Udruženja je Janko Lazarević iz Srbije, sudija Vrhovnog kasacionog suda u penziji. Kad se analizira cilj istraživanja nije ni čudo što je pomenuti zahtjev VSTV-u izazvao kotroverze u bh. javnosti.

Posebno je zanimljiva informacija da je Miodrag Simović otac tužioca Tužilaštva BiH Vladimira Simovića, koji je postupajući tužilac u predmetu Čemerno, a koji je prilikom čitanja optužnice kazao kako je to uradio po zaključku Narodne skupštine Republike Srpske, piše Patria.

Ime Simovića mlađeg veže se i za hapšenje generala Đure Matuzovića i još devet nekadašnjih pripadnika HVO-a iz Orašja. Uz tužioca Milanka Kajganića, kako je ranije javila „Slobodna Bosna“ na tom predmetu radio je tročlani tužilački tim iz Odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Tužiocu Kajganiću su u istrazi pomagale upravo kolege Vladimir Simović i Vedrana Mijović. Simović, sin sudije Ustavnog suda BiH Miodraga Simovića, dok je Vedrana Mijović kćerka Slavka Jovičića Slavuja, ranijeg zastupnika SNSD-a u Parlamentu BiH.

Simović mlađi je do kraja 2013., kada je imenovan za državnog tužioca, radio kao viši stručni suradnik u Okružnom sudu u Banjoj Luci i do dolaska u Tužilaštvo BiH nije napisao nijedne optužnice ni presude.

Sumnja da hrvatska i bošnjačka elita preko podobnih tužilaca 'prodaju' svoje generale ogleda se i u priči u vezi sa generalom HVO-a Zlatanom Mijom Jelićem, koji je na meti Dragana Čovića već duži period.

Zlatan Mijo Jelić u emisiji Velimira Bujanca javno je i oštro prozvao političke elite Hrvata u Bosni i Hercegovini, za koje je istaknuo da klijentelizmom, korupcijom i nepotizmom uništavaju hrvatski narod u BiH i tjeraju ga na iseljavanje.

General HV-a i HVO-a prvi je put javno prozvao Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH.

„Od svih predizbornih obećanja koja je dao, Čović je ispunio samo ona prema svojoj rodbini, svojim prijateljima i partizanskoj eskadrili iz “Soko grupe”, rekao je Jelić u emisiji “Bujica”, navodeći i širi krug ljudi koji su bili djelatnicima mostarskoga “Sokola“.

General Zlatan Mijo Jelić nedostupan je bh. pravosuđu, optužnica protiv njega podignuta je 2015. godine, a koja ga tereti da je u ratu u Bosni i Hercegovini bio dio udruženog zločinačkog pothvata (UZP).