Ustavnom sudu RS predana incijativa za ocjenu ustavnosti uredbi donesenih za vrijeme vanrednog stanja

ust sud
Igor Crnadak i Draško Stanivuković, poslanici Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini RS predali su danas Ustavnom sudu RS inicijativu za pokretanje postupka ocjene ustavnosti uredbi sa zakonskom snagom donesenih u vrijeme vanrednog stanja na području ovog entiteta.

 

“Podnosimo ovu incijativu s namjerom da se stvari oko onoga što se dešavalo tokom vanrednog stanja definitivno raščisti. Mi smo jasno prezentovali naše stavove da je vanredno stanje, pogotovo jedan broj mjera, bili potpuni višak. Međutim, ovdje nije stvar politike nego potrebe da se od najviše pravosudne instance dobije odgovor na pitanje da li je gospođa predsjednica RS-a imala pravo da donosi uredbe sa zakonskom snagom”, kazao je Crnadak.

Draško Stanivuković rekao je da se radi o inicijativi za ocjenu ustavnosti svih uredbi, njih 20, a za koje je deset advokata, koje su konsultovali, rekli da je riječ o aktivnosti mimo Ustava.

“Da je ovo mimo člana 81. stav 1 Ustava RS koji kaže da predsjednica RS može da donosi uredbe sa zakonskom snagom ako su ispunjena tri uslova: da je vanredno stanje koje je proglasila institucija Bosne i Hercegovine i ratno stanje i ako skupština RS ne može da se sastane”, kazao je Stanovuković i dodao da se skupština sastala da donese odluku da se ne može sastati.

Naglasio je da sve donesene uredbe nemaju zakonsko uporište, kao i da se boje da sve kazne koje su napisana po ovim uredbama, sve mjere koje su sprovedene da će biti neustavne i oborene na Ustavnom sudu RS, te će građani moći da traže odštetu. Prema njegovim riječima, to znači da su vlasti oštetili RS svojom nemarnošću, nepoznavanjem Ustava i zakona i to će koštati milione.

“Uz nas, narodne poslanike, i grupa advokata je predala ovu inicijativu”, kazao je Stanivuković.