Usvajanjem budžeta borci sa USK dobivaju isplate naknade po novom boračkom zakonu

USK
Usvajanjem kantonalnog budžeta otvorio se i put za implementaciju novog boračkog zakona, donesenog krajem prošle godine, u dijelu isplate naknade demobilisanim borcima za provedeno vrijeme u ratu.

 

Ministarstvo za pitanje boraca do sada je obradilo oko 2000 rješenja i uskoro bi borci na svojim računima trebali imati zakonom pripadajuća sredstva. Za spomenute svrhe izdvojeno je dva miliona maraka s tim da bi se nedostajući iznos planirao kroz rebalans budžeta.

Dobro je što će najugroženija kategorija veterana konačno imati egzistencijalnu naknadu, no razočaravajuće je, slažu se mnogi da se na to čekalo više od 25 godina.

 

Demobilisani borci koji se nalaze na biroima za zapošljavanje najmanje godinu dana, kao i oni sa minimalnim primanjima, mlađi od 57 godina, konačno će dobiti naknadu za ratni period.

 

Iznos je različit, ovisno o mjesecima provedenim u ratu, i kreće se između 160 do 270 maraka. Kantonalni budžet je usvojen, što znači da će sredstava uskoro biti na računima korisnika.

Ermin Zulić, ministar za boračka pitanja USK kaže kako će vjerovatno iduće sedmice biti na Vladi usvajanje koeficijenta čime će biti ostvarene sve pretpostavke da demobilizirani borci, koji imaju pravo, konačno nakon 25 godina počnu primati svoju novčanu naknadu koja će im omogućiti da dostojanstveno žive.

Oko 2000 ratnih veterana podnijelo je zahtjeve za ostvarivanje egzistencijalne naknade. Većina je prošla reviziju i njihova rješenja unesena su u evidenciju Odjeljenja BIZ-a. Retroaktivno će dobiti zaostatke a kantonalni ministar vjeruje da, sada kada je budžet donesen neće biti kašnjenja u isplatama primanja koja su zakonom zagarantovana.