Usvojen Nacrt budžeta za ovu godinu u iznosu od 16.544.572 KM

asd
Nacrt Budžeta i Nacrt Odluke o izvršavanju budžeta Općine Velika Kladuša za 2021. godinu usvojeni su većinom glasova nakon višesatne rasprave na danas (utorak, 09. mart) održanoj drugoj redovnoj sjednici Općinskog vijeća općine Velika Kladuša. Nacrte je predložio ovlašteni zamjenik Općinskog načelnika Ervin Abdić, a iz nadležne službe obrazložila Sebila Dervić Melkić. Nacrtom je Budžet predviđen u iznosu 16.544.572 KM i u odnosu na prošlogodišnji veći je za 10%. Dervić Melkić je kazala da se radi o preambicioznom budžetu, ali da njegovu ostvarenju u prilog ide suficit iz ranijih godina od oko 1.530.000 miliona KM, prenijeta akumulirana sredstva, te neutrošeni tekući grantovi. Nacrt je dobio zeleno svjetlo Vijeća nakon četiri sata rasprave i uz kritike vijećnika, uglavnom iz reda opozicije da se radi o preambicoznom i nerealno planiranom budžetu, odnosno da su prihodi nerealno planirani.

U diskusijama vijećnici su, između ostalog istakli da je ponuđenim Nacrtom premalo planirano, odnosno da se treba više planirati za kapitalne projekte, za Vatrogasnu jedinicu, za škole, vodovodnu i putnu infrastrukturu, zatim da se njime nedovoljno daje podrška mladima, kulturi, sportu i nevladinom sektoru, dok za poduzetnički sektor, koji je najviše pogođen pandemijom, nema nikakve podrške. Također, jedna od kritika je da su nedovoljna izdvajanja za poljoprivredu i socijalne kategorije, a prevelika za JKUP „Komunalije“. Isto tako, u diskusijama vijećnika moglo se čuti da je općina Velika Kladuša jedna od rijetkih na Kantonu koja ima likvidan budžet.

Zbog trenutne epidemiološke situacije Nacrti su zaključcima upućeni u selektivnu javnu raspravu po mjesnim zajednicama, udruženjima, te sportskim kolektivima do 16. marta, a biće objavljeni i na službenoj web stranici Općine Velika Kladuša i da se na taj način omogući građanima da pismenim putem podnesu svoje prijedloge i sugestije.Podršku vijećnika dobio je i Nacrt Programa zajedničke komunalne potrošnje za ovu godinu, koji je Zaključkom upućen u javnu raspravu na način i sa rokom trajanja kao i Nacrti o budžetu i Odluke o izvršenju budžeta za ovu godinu.

Općinski načelnik Fikret Abdić nije prisustvovao sjednici zbog, kako je vijećnike informisao ovlašteni zamjenik Općinskog načelnika Ervin Abdić, pogoršane epidemiološke situacije, odnosno da je načelnik Abdić u samoizolaciji i da radi od kuće.