GV Bihać: Usvojen je prijedlog formiranja novog prihvatnog centra za migrante na lokaciji Vučjak

Ukoliko se realiziraju ovi planovi u gradskoj administraciji nadaju se ograničavanju broja migranta u Bihaću, ali i većem angažmanu države

Vanredna sjednica Gradskog vijeća Bihać održana je sa samo dvije tačke dnevnog reda. Prva o prijedlogu lokacije Vučjak za novi prihvatni centar za migrante, te podrška incijativi federalnog zastupnika Hamdije Abdića o izmjeni Zakona o preraspodjeli javnih prihoda, kako bi se Bihaću i Velikoj  Kladuši iz federalnog budžeta pomoglo  po principu solidarnosti u saniranju makar dijela štete izazvane migrantskom krizom.

Jednoglasno, iako uz  kritičke osvrte nekih od gradskih vijećnika, danas je usvojen prijedlog gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića, da se formira novi prihvatni centar za migrante van grada. Na bivšoj deponiji Vučjak koja je zatvorena prije rata, pola kilometra udaljena od prvih vikend kuća , uz pomoć medjunarodne zajednice bili bi smješteni migranti čime bi se trenutna situaciju u gradu trebala u određenom roku vratiti makar u djelimično normalno stanje.

Iako su  prijedlog podržali i pozicija i opozicija, vijećnici SDA zatražili su pauzu nakon koje su pred Vijeće iznijeli i svoja dva prijedloga koja su i usvojena. Prvi je bio da Skupština USK  od  Cazina, Bužima i Velika Kladuše zatraži formiranje centara za prihvat migranata kako bi se rasteretio Bihać, ali i ograničilo  njihovo  kretanje kroz grad, piše RTV USK.

Realizaciji ovog plana svakako bi dobro došlo i povećanje koeficijenta od 0,20% za Bihać te za  Veliku Kladušu u  raspodjeli javnih prihoda, koju je kroz incijativu pred federalne zastupnike uputio Hamdija Abdić. Nekadašnji gradski vijećnik danas je dobio potpunu podršku Gradskog vijeća.

Ukoliko se realiziraju ovi planovi u gradskoj administraciji nadaju se  ograničavanju broja migranta u Bihaću, ali i većem angažmanu države u rješavanju problema koji je davno prerastao mogućnosti općina i gradova.