Usvojeno ukidanje akciza na alkohol za proizvodnju dezinfekcionih sredstava

baručija
Na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH usvojen je prijedlog za ukidanje akciza na alkohol koji se koristi prilikom proizvodnje dezinfekcionih sredstava. Prijedlog je početkom aprila u parlamentarnu proceduru uputio Klub zastupnika i zastupnica Naša stranka – Nezavisni blok.

 

„Jedna od posljedica globalne pandemije koronavirusa je nestašica dezinfekcionih sredstava i na našem tržištu. EU je zabranila prodaju biocida i drugih sirovina, koje koriste domaći proizvođači u proizvodnji dezinfekcionih sredstava, čime im je otežala poslovanje, a građane dovela u situaciju nemogućnosti nabavke istih. S obzirom na to da je trenutno na EU tržištu jedino moguća kupovina većih količina alkohola, uz manji dio mogućnosti nabavke i na domaćem tržištu, ukidanjem naplaćivanja akciza u 2020. godini na alkohole koji se koriste za proizvodnju dezinfekcionih sredstava bi u konačnici efikasno i efektivno pomoglo domaćim proizvođačima, a građanima omogućilo potrebne količine dezinfekcionih sredstava“, kaže Aida Baručija, zastupnica Nezavisnog bloka.

Da bi se osjetili benefiti ovog prijedloga, on mora biti usvojen i u Domu naroda Parlamenta BiH. Baručija se nada da će zastupnici u tom Domu gledati opštedruštvenu korist ovog prijedloga i glasati za njegovu provedbu.

Izvor: