Utjecaj flaširane vode na prirodne resurse je 3.500 puta veći nego vode iz slavine

c
Naučnici su utvrdili da je utjecaj flaširane vode na prirodne resurse 3.500 puta veći nego utjecaj vode koja se koristi u domaćinstvima, tj. one iz slavine.

Istraživanje o utjecaju flaširane vode, prvo ove vrste, je provedeno u Barceloni, gdje je flaširana voda sve popularnija uprkos poboljšanju kvaliteta vode iz slavine u posljednjih nekoliko godina. Provođenje studije je predvodio Institut za globalno zdravlje (ISGlobal) iz Barcelone.

Utvrdili su da, kada bi svi stanovnici grada konzumirali flaširanu vodu, to bi za posljedicu imalo 3.500 puta veće troškove korištenja resursa nego onda kada bi svi pili vodu iz česme. Ti troškovi bi godišnje iznosili 83,9 miliona dolara.

Zaključeno je i to da je utjecaj flaširane vode na ekosisteme 1.400 puta veći nego utjecaj vode iz slavine. Kako su naveli istraživači, reduciranje utjecaja na okoliš je veće od ionako malog rizika od raka mjehura, a koji je povezan s pijenjem vode iz slavine. Za prečišćavanje vode za piće se koristi mala količina trihalometana (THM), koji se dovodi u vezu s rizikom od raka mjehura. U Evropskoj uniji je regulisana količina THM-a u vodi za piće.

Na čelu istraživačke grupe je bila Cristina Villanueva iz ISGlobala, a koja je detaljnije obrazložila zašto zdravstveni rizici nisu opravdanje za sve veću konzumaciju flaširane vode.

"Zdravstveni razlozi ne opravdavaju široko rasprostranjeno korištenje flaširane vode. Da, striktno govoreći, pijenje vode iz slavine je opasnije po zdravlje čovjeka. Ali, kada uporedite flaširanu vodu i vodu iz slavine, onda su koristi od pijenja flaširane vode minimalne. Jasno je da korištenje flaširane vode ima veći utjecaj na okoliš nego korištenje vode iz česme", rekla je Villanueva.

U Sjedinjenim Američkim Državama je godišnje potrebno 17 miliona barela nafte da bi se proizvele plastične flaše. U Velikoj Britaniji je flaširana voda 500 puta skuplja od vode iz slavine.

"Mislim da ova studija može pomoći u smanjivanju konzumacije flaširane vode, ali da bi se to postiglo, potrebne su aktivne politike. Primjera radi, Barceloni je potrebno više edukativnih kampanja kako bi se javnosti ukazalo na to da su zdravstvene koristi od flaširane vode minorne u poređenju s njenim utjecajem na okoliš. Moramo poboljšati pristup javnim izvorima vode, javnim fontanama, javnim zgradama u koje možete donijeti svoju flašu vode, a ne da je morate kupovati. Potrebno je da je voda više dostupna na javnim lokacijama", smatra Villanueva.

Prema njenim riječima, ljudi vjeruju flaširanoj vodi zbog toga što reklame dobro rade posao uvjeravajući ih da je to dobro za njih, piše list Guardian