"Utvrditi da li se neko drznuo da glasa umjesto umrlih"

CIK i njen sastav od sedam članova sada privodi kraju aktivnosti oko provođenja postupaka i sankcionisanja aktera izbornog procesa zbog kršenja izborne šutnje i predizborne kampanje, saopćio je danas Branko Petrić, predsjednik CIK-a.

"Jutros je put gradova krenulo sedam kamiona da preuzmu sav izborni materijal korišten, u oko 30.000 vreća raznih boja koje će u skladištu CIK-a biti smješteno na više od 1.1000 paleta i sav taj materijal će biti spreman za uvid ili ponovno brojanja u postupku utvrđivanja i potvrđivanja izbornih rezultata. Kada se materijal pozicionira na palete, možete sve posjetiti i vidjeti kako izgleda i prikazati količinu tog ogromnog posla", kazao je Petrić.

"Sinoć su počeli sa brojanjem nepotvrđenih glasačkih listića, to je prva kategorija koja se broji i ubraja urezultate, njih oko 3.700 među kojima su i oni koji su prijavili da je u njihovo ime neko ih odjavio", dodao je.

"Iza ovog procesa ide brojanje glasačkih listića u glavnom centru za brojanje koji su dopremeljeni iz svih opština koji su mobilni timovi posjećivali. Onda slijedi utvrđivanje rezultata za one koji su glasali putem pošte. Do sada se vratilo 62.000 tih paketa od čega je oko šest hiljada neuručene pošte, a 57.000 ono gdje su glasači glasali. Ne očekujemo da će stići još mnogo", poručio je Petrić.

Petrić je kazao da je više od 96 posto biračkih odbora posao uradio perfektno.

"Gradske i opštinske komisije su noć nakon izbora primale materijale od biračkih odbora. Oni imaju obavezu da se utvrde i da OIK objedini materijal i takav šalje CIK-u. Ogroman broj, preko 96 posto biračkih odbora je taj posao uradio perfektno. Ono što nije prošlo test tačnosti se pristupilo procedurama propisanim za te situacije i to se sve privodi kraju".

"Birački spisak na koji se čestzo stavljao znak minusa u proteklom periodu zbog toga što se na njima nalazile neke osobe koje su umre. Mi smo 45 dana ranije zaključili birački spisak. Kad smo na dan izbora zaključili centralni spisak, MUP-ovi su sa toga po proceduri izbrisali 4.500 glasača, to su većinom oni koji su umrli. Mi ćemo nakon skeniranja utvrditi da li se neko drznuo da umjesto umrlih ljudi glasa, mada ne vjerujemo da je bilo takvih slučajeva", dodao je Petrić.