Komšić i Džaferović uvjereni da će doći do napretka u procesu evroatlantskih integracija

SARAJEVO – Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović su tokom sastanka sa političkim direktorima iz zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira izrazili uvjerenje da će, uprkos trenutnoj situaciji, doći do napretka u procesu evroatlantskih integracija BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Istaknuta je opredijeljenost za ispunjavanje uslova za sticanje kandidatskog statusa za članstvo u EU i za nastavak sprovođenja reformi u BiH.

Komšić i Džaferović su naglasili da će u narednom periodu njihov prioritet biti ubrzanje procesa integracije BiH u EU i NATO, te sprovođenja socioekonomskih reformi, koje će obezbijediti stabilnost i društveno-ekonomski razvoj.

Cilj tih reformi je, kako se navodi, poboljšati životni standard građana, unaprijediti vladavinu prava i javnu upravu.

Izražena je spremnost da se pojačaju napori u borbi protiv korupcije.

Komšić i Džaferović su upoznali političke direktore iz zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, te o procesu konstituisanja vlasti na svim nivoima.

Bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost zemljama članicama Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira na podršci koju su do sada pružile BiH, te izrazili nadu da će se ta podrška nastaviti.

Članovi Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira čestitali su Komšiću i Džaferoviću na izboru na tu funkciju, te izrazili očekivanje da će brzo doći do formiranja nove vlasti na svim nivoima.

Oni su iskazali podršku BiH i naglasili neophodnost ulaganja dodatnih napora u reformskim procesima, te podsjetili na obavezu poštivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir, naglasivši čvrstu privrženost suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je napustio sastanak članova Predsjedništva sa delegacijom Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira, jer na sastanku nije istaknuta zastava Republike Srpske, a zastava BiH i Federacije BiH /FBiH/ jeste, objasnivši da je BiH prema članu tri Ustava BiH sastavljena od Republike Srpske i FBiH i da on želi da Srpska bude predstavljena zastavom, u skladu sa Ustavom.