Uz deponiju u Goraždu otkriveni teški metali opasni po zdravlje stanovništva

Home

Uz deponiju u Goraždu otkriveni teški metali opasni po zdravlje stanovništva


Problem nepropisnog odlaganja otpada na goraždanskoj deponiji na lokaciji Šišetski potok koji već godinama ne riješavaju aktuelne vlasti sada je postao ozbiljniji.

Redovnom kontrolom Uprava za inspekcijske poslove Bosansko-podrinjskog kantona utvrdila je povećanu koncentraciju teških metala neposredno uz deponiju na Šišetskom potoku.

"Rezultati uzoraka su grozni i pokazali su da se na deponiji odlaže otpad onako kako ne bi smio. Pronađeni su ostaci olova, žive, mangana i bakra", rekao je za Radiosarajevo.ba direktor Uprave za inspekcijske poslove BPK Midhat Hadžiomerović.

Kako je naveo Hadžiomerović, još prije četiri godine je bilo obustavljeno odlaganje otpada na ovoj lokaciji, ali je u međuvremenu povrijeđen pečat i odlaganje je nastavljeno unatoč upozorenjima.

"Da deponija nije obezbijeđena, kao i da se treba riješiti problem neadekvatnog odlaganja iz Uprave upozoravaju već 5-6 godina, potvrdio nam je Hadžiomerović, rekavši kako su stručnjaci još tada govorili da "je napravljen problem veći nego što bi ga dušmani napravili".

Prije nekoliko godina neposredno uz samu deponiju izgrađeno je novo naselje. Stanari ovog naselja odnedavno imaju probleme sa žoharima što je direktna posljedica problema koje imaju sa deponijom, zbog čega među stanovništvom postoji bojazan od širenja zaraza.

"Prijavljeno je povećan broj žohara u ovom naselju. Dakle, imamo izvore zaraze i puteve prenošenja, što može biti veoma opasno po zdravlje stanovništva. U blizini deponije se nalazi i preduzeće koje se bavi prodajom drveta što stvara mogućnost dodatnom povećanju broja žohara", rekao nam je Hadžiomerović.

Kako je naveo Hadžiomerović, reakcija vlasti na ovaj problem je ponovo izostala,  a sam direktor je bio izložen fašističkim napadama na lokalnoj televiziji. 

 

"Građanima koji žive na ugroženom području preporučeno je da ne konzumiraju voće i povrće koje se tu uzgaja, da pojačaju mjere higijensko-epidemiološke zaštite, te da vodu iz lokalnog potoka ne koriste", rekla je direktorica Zavoda Medina Bičo.

Izloženost teškim metalima kod stanovništva može dovesti do hroničnih posljedica, prije svega po zdravlje djece a u smislu mentalne retardacije, zaostajanja u rastu i razvoju, zatim utjecaj na gastrointestinalni trakt, centralni nervni sistem, te je također navedeno da su teški metali i kancerogeni. 

Kako je navela Bičo, građani za sada nisu prijavljivali zdravstvene probleme.

 

(Izvor: RadioSarajevo.ba)

Tagovi
Objavio: Pet, 06/10/2017 - 09:03

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top