Uz svjetski Dan mladih, najbolja vijest – uskoro Centar za mlade u Bosanskoj Krupi

bk
Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASUBiH), tačnije lokalni tim Bosanska Krupa je za ovogodišnji Dan mladih napravio odličnu promociju aktivnosti mladih iz bosanskokrupskog lokalnog tima.

 

 

Uz brojne projekte ,kažimo, ispod informacije o novom Centru za mlade koji se uređuje u zgradi starog matičnog ureda ,uskoro,stajaće ime ovih mladih aktivista.

Članovi Lokalnog tima općine Bosanska Krupa ASUBIH (Amila Šertović,Sajra Fajić i Dino Suljkaniović) su bili gosti u programu Radija Bosanska Krupa,predstavili su Asocijaciju,projekte koje su radili i naravno kroz zanimljiv razgovor istakli svoja mišljenja o ulozi mladih,aktivizmu,volonterizmu,položaju mladih uopće,utjecaju politike na njihov odlazak u inostranstvo,kvalitetu obrazovanja.

Na taj način posebnom emisijom smo i mi u Radiju Bosanska Krupa obilježili Međunarodni dan mladih. Međunarodni dan mladih obilježava se 12. augusta. Naime, Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1999. godine donijela je Rezoluciju o proglašenju Međunarodnog dana mladih, kojeg mnoga udruženja širom svijeta obilježavaju raznim aktivnostima, a sve u cilju promocije njihovih znanja, vještina i sposobnosti.

U našoj zemlji taj datum zapravo je podsjetnik na goruće probleme populacije koja se i sama mora uključiti u provođenje strategije obavezujuće za sve nivoe vlasti u Federaciji. To je i suština poruka predstavnika lokalnih vijeća mladih u Federaciji Bosne i Hercegovine. Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASUBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca u zemlji i okupljanje istih na prostoru BiH. ASUBiH se bavi edukacijom srednjoškolaca, uključivanjem srednjoškolaca u proces donošenja odluka, radi na izmjeni, dopuni i usvajanju zakonskih i političkih rješenja vezanih za srednjoškolce u Bosni i Hercegovini, zastupanjem srednjoškolaca u BiH, kao i saradnjom s drugim organizacijama i srednjoškolcima u BiH, ali i šire. ..............

"Zahvalili bi se ASUBIH na brojnim projektima iz kojih niču naši projekti.Hvala im što su učvrsti naše znanje o aktivizmu mladih,volonterizmu,učešću mladih u razvoju lokalnih zajednica,u javnom životu,političkom odlučivanju.Istakli bi projekt Socijalni dan,zatim naše sudjelovanje u projektu Jajčana kojim smo digli svoj glas protiv razdvajanja mladih u školama po njihovim imenima.Samo prošle godine osvojili smo 50 radnih mjesta u Socijalnom danu.Našim aktivizmom uspjeli smo izboriti se da pored originala,za upis na fakultete važe i ovjerene kopije.Imamo izvanrednu suradnju i podršku lokalne zajednice,udruženja,građana,naših nastavnika i roditelja.

Prisustvujući online i živim edukacijama imali smo priliku da naučimo nešto više o liderstvu i samom značenju riječi lider, otkrili smo tajne uspješnog liderstva te kako njihovom primjenom možemo ostvariti zapažene rezultate u našoj lokalnoj zajednici. Naučili smo da moramo imati razumijevanja za sve članove svog tima te ih uključiti u rad tima i s njima doći do zajedničkog rješenja.Radili smo prezentacije i naučili smo nešto novo o lokalnim zajednicama u BiH, o ASUBiH-u ali i nešto o sebi samima.I što je najvažnije-naš projekt osnivanja Centra za mlade je prošao i uskoro ćeCentar početi s radom u Bosanskoj Krupi.Trenutno uređujemo prostorije u staroj zgradi Matičnog ureda i mi jedva čekamo da počnemo brojne aktivnosti koje smo osmislili.

Svim mladima čestitamo ovaj Dan i želimo da budemo još bliži,još jedinstveniji i opredjeljeniji da mijenjamo svijet,da podignemo glas protiv svega onog što nam usložnjava život,dokazujući da je ovo naše najbolje vrijeme u kom trebamo dati najbolji dio svojih sposobnosti ,kako bi generacijama poslije nas bilo,bolje i lakše“-kazali su članovi lokalnog tima ASUBIH iz Bosanske Krupe kroz razgovor koji smo vodili s njima u specijalnoj emisiji Radija Bosanska Krupa koju smo posvetili 12.augustu –Danu mladih. Mladi neka vam je sretan vaš Dan-Radio Bosanska Krupa.

 

RBK- FB izvor