Užas: Pronašli smo lokaciju na kojoj su zakopavani kurbani sa svinjskim mesom

Skandalu nikad kraja, vozač otkrio lokaciju gdje su bacali kurbane.

Bosanskohercegovačka javnost sa posebnom pažnjom prati slučaj ucrvanog krubanskog mesa (3,5 tone) u Javnoj ustanovi "Dom porodica Zenica", za koje se sumnja da je, odlukom direktora Kemala Efendića, diplomiranog pravnika i završenika medrese, neadekvatno zbrinuto kako bi se cijela stvar zataškala.

Podsjetimo, kako tvrdi Mirnes Duvnjak, vozač i domar Doma, po nalogu direktora oko tonu mesa najprije su bacili u rijeku kod Žepča, u mjestu Želeća, a oko 2,5 tone mesa su zakopali na Mošćanici kod Zenice. Prethodno su kurbansko meso skladištili sa svinjskim.

I dok je od ponedjeljka direktor Efendić nedostupan za izjave medijima, šokantno je i to da se o cijelom slučaju još nije oglasio ni prvi čovjek Zenice Fuad Kasumović, koji još čeka da mu se očituje direktor.

S druge strane, odgovornost za ovaj nesavjestan rad Efendića pokušava se prebaciti na sve druge, samo kako bi sačuvao direktorsku fotelju.

Kako saznajemo, Nadzorni odbor “Doma za stara lica Zenica”, na čelu sa Jadrankom MIkić, sinoć je zasjedao do 20 sati, međutim, kako je izjavila, zasad nije utvrđena nijedna nepravilnost.

- Ono što smo sinoć mogli vidjeti nije nam davalo argumente da postoje velike nepravilnosti. Ništa nije sporno. Međutim, mi čekamo šta će uraditi Tužilaštvo, nako čega ćemo mi poduzeti mjere. Zahtijevali smo da se naprave i usaglase precizne evidencije, sravni stanje, a prema dokumentaciji ne nedostaje ništa mesa - tvrdi Mikić.

I dok je papirloški pokriveno da ne nedostaje mesa, novinar otišao je danas, zajedno sa vozačem Duvnjakom, na dvije lokacije kod Mošćanice gdje je meso zatrpano i sakriveno.

Zatekli smo užasavajuće stanje. Meso je, priča nam Duvnjak, bačeno na kamaru, a potom je preko njega bačeno smeće.

- Ovdje imaju mali kurbani u vrećama, ali i čitavi kurbani. Ovo je užas - kaže Duvnjak.

Na licu mjesta osjetio se veliki smrad, a posebno je alarmantno što se meso zakopalo na dvije lokacije, a da je jedna od njih neposredno pored domaćinstava.

I dok prilažemo konkretne dokaze ucrvalih kurbana, ostaje interesantno pratiti kako će direktor Efendić opravdati zatrpale kurbane, ako je, trenutno, po papirima sve uredno.

Podsjetimo, u pokušaju da spase meso, vozač Duvnjak i direktor Efendić, prevozili su već pokvareno meso u Goricu kod Zenice, u hladnjaču vlasništvo Tarika i Nurije Kovača.

Nakon što se meso sutradan ucrvalo, odlučili su cijelu stvar zataškati i meso zatrpati na Mošćanicu i neadekvatno ga zbrinuti. Zbog nezapamćenog skandala, predmet je formiralo i Tužilaštvo ZDK.