Užas u ruskom ženskom zatvoru: Zatvorenice gube prste za šivaćim mašinama

Od mačića bacanih u kotlarnice do zatvorenica koje gube prste robujući satima za šivaćim mašinama u radionicama kojima haraju pacovi - zatvor za žene IK-14 u ruskom centralnom regionu Mordovija jedan je od najužasnijih ženskih popravnih zavoda u zemlji.

Zatvor je toliko ozloglašen da žene osuđene na kaznu u njemu često poduzimaju ekstremne mjere da ga izbjegnu, uključujući sječenje vena. I članica grupe Pussy Riot Nadežda Tolokonikova je rekla da je reputacija zatvora IK-14 poznata širom Rusije, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Kako kažu zatvorenice 'Ko nije robijao u Mordoviji, taj uopšte nije robijao", rekla je Tolokonikova, koja je služila kaznu u tom zavodu 2013.

U pismu objavljenom u septembru 2013. Tolokonikova se žalila na ropske uslove u zatvoru, kao i na zlostavljanja s kojima su suočene zatvorenice. Ona je napisala da su žene primorane da rade 16 ili 17 sati dnevno s jednim slobodnim danom svakih osam sedmica

Njeno iskustvo u zatvoru je bilo takvo da je Tolokonikova povela kampanju za prava zatvorenika kada je oslobođena amnestijom u decembru 2013.

Prema posjlednjim zvaničnim podacima, 557.684 osobe su zatvorene u ruskim popravnim zavodima. Od toga su 44.474 žene.

Više od šest godina pošto je Tolokonikova napisala svoje pismo, Federalna služba za izvršenje kazni (FSIN) priznala je da je ona "u pravu", rekao je zamjenik direktora FSIN-a Valeri Maksimenko.

Maksimenko je 24. decembra objavio da je FSIN tražio da tužilaštvo otvori krivičnu istragu o navodima o ropskim uslovima u zatvoru u Mordoviji. Direktor zatvora IK-14 Jurij Kuprijanov je otpušten zajedno s drugim zvaničnicima, rekao je Maksimenko.

Kuprijanov je primoravao zatvorenice da šiju odjeću za njega, njegovu rodbinu, prijatelje i poslovne saradnike, objasnio je Maksimenko.

Neke od zatvorenica koje su služile kaznu u IK-14 o svom iskustvu u njemu govorile su za Tatar-baškir servis Radija Slobodna Evropa.