Uzbune za zračni napad u nekoliko gradova

321
Mislim da je Putin ljut, nije zauzeo Kijev u dva dana kako je planirao, izjavio je direktor CIA-e Vilijam Berns

Ušli smo u 14. dan ruske invazije. Prema navodima UN-a, od objave predsjednika Rusije Vladimira Putina da njegove trupe idu u "vojnu intervenciju", Ukrajinu je napustilo 800 hiljada djece.

Ključni događaji jučer: 

- Poljska je poručila da svoje MiG-ove 29 šalje u američku bazu Ramstein u Njemačkoj, pretpostavlja se da će ih Amerikanci "proslijediti" Zračnim snagama Ukrajine

- McDonald's je objavio da privremeno zatvara svih 850 restorana u Rusiji, radnike će nastaviti plaćati. Suspendiranje poslovanja u Rusiji su najavili i Coca-Cola, PepsiCo, Starbucks, Unilever i L'Oreal

- Predsjednik SAD Džo Bajden poručio je da će njegova zemlja zabraniti uvoz ruske nafte, plina i ugljena

- Zelenski je izrazio spremnost na pregovore s Putinom o statusu separatističkih regija i Krima

- Broj izbjeglica koje su napustile Ukrajinu premašio je dva miliona

Ovako smo pratili dešavanja prethodnog dana.

06:25 - Oglasile se sirene za zračni napad

Sirene za zračni napad oglasile su se u Kijevu, Černihivu, Lubniju, Poltavi i Vasilkivu, prema nekoliko lokalnih ukrajinskih medija. Ranije je BBC izvijestio da su neki novinari na društvenim mrežama pisali da su čuli eksplozije u Kijevu. Lokalni ukrajinski mediji to još nisu objavili.

06:17 - Direktor CIA-e: Mislim da je Putin ljut, nije zauzeo Kijev u dva dana kako je planirao

Vilijam Berns (William Burns), direktor Centralne obavještajne agencije, ponovio je kako smatra da Rusija vjerovatno neće odustati, te da je ruski lider Vladimir Putin ljut i frustriran jer nije zauzeo Kijev za dva dana, kako je planirao. Detaljnije na LINKU.

 

06:08 - Rusija najavila novi prekid vatre, novi pokušaj uspostave sigurnih izlaza za civile

Ruska novinska agencija TASS, pozivajući se na visokog ruskog zvaničnika, objavila je kako će Rusi proglasiti novo primirje i privremeni prekid vatre kako bi olakšali humanitarne koridore. Opširnije OVDJE.