Uzeli 70 milijardi, a tuže se zbog 7 miliona

Međusobna dugovanja između entiteta se gomilaju zbog nepostojanja konsenzusa članova Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje za donošenje odluka

Republika Srpska tužila je Federaciju BiH prije mjesec zbog duga od raspodjele prihoda od indirektnih poreza, a Federacija BiH, tačnije entitetska Vlada, odlučila je uzvratiti kontratužbom.

Kako je saopćila Vlada FBiH, Federacija BiH od RS-a ukupno potražuje 31.901.174,10 KM na osnovu drugog privremenog poravnanja za 2012. i 2016. godinu, dok ukupan dug FBiH prema RS-u temeljem obračunatog drugog privremenog poravnanja za 2014, 2015, 2017. i 2018. godinu iznosi 38.744.241,46 KM. U konačnici, RS-u bi na teret FBiH trebalo biti ukupno isplaćeno 6.843.067 KM. Prema podacima iz Uprave za indirektno oporezivanje, do sada je entitetima i Brčko distriktu BiH sa jedinstvenog računa raspoređeno ukupno više od 70 milijardi maraka - piše Oslobođenje.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje trebao bi svake godine, za svaki kvartal, odnosno četiri puta godišnje, donositi odluku o koeficijentima za redovnu raspodjelu prihoda. Ovi koeficijenti trebali bi se utvrđivati prema podacima o krajnjoj potrošnji. Također, svakih šest mjeseci trebale bi se donositi odluke o privremenim poravnanjima, a nakon pet godina i odluka o konačnom poravnanju.

Trenutna raspodjela prihoda ide prema odluci i koeficijentima koji su posljednji put utvrđeni u junu 2017. godine, a od 2014. do danas nije donesena niti jedna odluka o poravnanjima.

Da je UO UIO radio i donosio navedene odluke, sada se ne bi došlo u ovu situaciju. Međutim, problem je što među ministrima finansija koji čine UO, a to su dva entitetska i jedan državni, nije postojao konsenzus niti želja da se ovaj problem riješi.

Iz Vlade FBiH je saopćeno da je federalno Ministarstvo finansija bilo stava kako realizacija svih predloženih poravnanja ne bi trebala biti parcijalna. Međutim, Republici Srpskoj je sporno drugo privremeno poravnanje za 2012. godinu, po kojem ona treba isplatiti Federaciji BiH 19.490.329,40 KM.