Uživajte u prirodnim ljepotama: Sanski Most među najposjećenijim destinacijama

.
Pandemijske okolnosti još uvijek otežavaju putovanja izvan granica Bosne i Hercegovine, što otvara priliku da i dalje istražujete i upoznajete ljepote koje nudi krajolik naše države.

Idealno rješenje za bijeg od gužve i gradske vreve, u novim uslovima i od pandemije, je odlazak u prirodno okruženje ili na planinu. Pandemija, iako je spriječila dolazak stranih turista u našu zemlju, donijela je veliki broj novih domaćih posjetilaca koji su pohrlili na planine i izletišta u potrazi za sadržajem koji će unijeti svojevrstan balans u svakodnevnicu znatno poremećenu restriktivnim mjerama.

 

Turistički radnik Adnan Subašić predložio nam je nekoliko destinacija, koje nisu toliko atraktivne, a svakako su vrijedne posjete. Prema njegovom mišljenju ukoliko ste ljubitelji prirode, rijeka, jezera, planina i prelijepih prizora, ovi prijedlozi će zasigurno opravdati očekivanja.

 

Vodopad Blihe

 

foto Mersad T.

 

Nedaleko od Sanskog Mosta, između sela Gornji Kamengrad i Fajtovci, skriva se očaravajući vodopad Blihe, na istoimenoj rijeci, a našao se i na listi Subašićevih prijedloga.

 

Vodopad poznatiji kao Blihin skok jedan je od najslikovitijih u našoj zemlji. Dolazak do samog vodopada iziskuje pješačenje petnaestak minuta, ali veličanstveni prizor vrijedan je svakog koraka.

Također Subašić je predložio još jedno mjesto koje se nalazi u blizini Sanskog Mosta, a riječ je o Dabarskom vrelu.

 

“Dabarsko vrelo nalazi se 10 km od centra Sanskog Mosta. Jedan dio puta je makadam, ali se može prići automobilom. Do Vrela je potrebno nekih pet minuta pješačenja označenom stazom. Impresivan prirodni fenomen gdje huk vode iz žive, vertikalne stijene u velikim količinama izbija na površinu tako da od samog početka formira snažnu rijeku”, naveo je.

Blihin skok prirodna je znamenitost Bosanske Krajine te se nalazi pod zaštitom kao spomenik prirode. Prizor vode koja se lomi i pada niz grbavu stijenu je predivan i svakog posjetioca ostavlja bez daha.

 

Lomi se niz stijenu visoku oko 56 metara, stvarajući nadnaravnu prirodnu ljepotu. Vodopad ima naučnu i turističko-rekreativnu vrijednost. Park prirode “Blihin vodopad”, koji obuhvata širi prostor ovog lokaliteta, površinom od 50 kvadratnih kilometara obuhvata širok dijapazon ponuda koje se mogu prezentirati kako domaćim tako i stranim turistima. Poseban fenomen je da iz tako male rječice nastaje tako visok vodopad, koji pri svom padu formira malo jezerce.

 

Vodopad Žukovica

 

Vodopad Žukovica je smješten u Posuškom Zagorju, mjesto je koje očrava svojom ljepotom, netaknutom prirodom. Tik uz vodopad nalazi se i Žukovička pećina, a ovaj kraj nikog neće ostavit ravnodušnim.

Vodopad Žukovica nalazi se u zaseoku Vir, nekih 15 km udaljen od centra Posušja”, kaže Subašić, pojašnjavajući kako doći do ovog skrivenog hercegovačkog dragulja.

 

Vodopad Koćuša 

 

Plahovite rijeke biser su Hercegovine, a većina nas je uživala uz obale Neretve, Bune, Bregave, Trebišnjice, ali i Trebižata. Jedan od najimpresivnijih vodopada u našoj zemlji – vodopad Kravica, nalazi se upravo na Trebižatu. Međutim, osim svima poznate Kravice, ova hercegovačka rijeka skriva, iako manje, svakako ne i manje lijepe vodopade kakvi su Koćuša i Čeveljuša.

Vodopad Koćuša nalazi se u selu Veljaci u općini Ljubuški i jedan je od najljepših prirodnih bisera ovoga dijela Hercegovine. Ljepota ovog vodopada i obližnjeg krajolika neće vas ostaviti ravnodušnim.

 

Visina slapa je pet, a dužina 50 metara, a u neposrednoj blizini nalaze se mlinovi i stupe koji su godinama krasili ovo mjesto.

 

Turovi Kazani na Željeznici

 

Jedno ne toliko poznato izletište u blizini Sarajeva, a riječ je o mjestu Turovi, koje se nalazi nedaleko od Trnova, na glavnom putu za planinu Treskavicu. U neposrednoj blizini sela nalazi se prirodni fenomen Kazani, stjena kroz koju je rijeka Željeznica pravila kamene kazane te slijevajući se iz kazana u kazan sebi napravila korito.