Uznemirujući prizori: Izraelska vojska pogodila demonstranta suzavcem u glavu

Protesti hiljade Palestinaca na ograđenoj granici područja Gaze potaknuli su u petak žestoku reakciju izraelske vojske. Jedan Palestinac pogođen je direktno u lice sa spremnikom suzavca, pri čemu je dim sukljao iz njegovih usta, a krv se rasprskala po odjeći, što je zabilježeno na fotografiji novinske agencije Reuters,

Protesti hiljade Palestinaca na ograđenoj granici područja Gaze potaknuli su u petak žestoku reakciju izraelske vojske. Jedan Palestinac pogođen je direktno u lice sa spremnikom suzavca, pri čemu je dim sukljao iz njegovih usta, a krv se rasprskala po odjeći, što je zabilježeno na fotografiji novinske agencije Reuters.

Izraelski vojnici počeli su ispaljivali spremnike plina po demonstrantima (između ostalog i iz dronova!) kad su Palestinci počeli paliti gume i puštati zmajeve preko granične ograde s ciljem da potpale polja židovskih doseljenika koji su naselili područja odakle su Palestinci 1948. potjerani u Gazu.

Demonstranti traže “pravo na povratak” potomaka palestinskih izbjeglica na područje koje sada drži Izrael.

palsetina1.jpg

Jučerašnji protest poklopio se s “Danom Jeruzalema” kojim Iran prosvjeduje protiv izraelske vladavine svetim gradom. Duž granice s Gazom već mjesecima traju protesti s zahtjevom okončanja egipatske i izraelske blokade Gaze, te protiv otvaranja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu.

Izraelski vojnici poubijali su najmanje 115 palestinskih prosvjednika, većinom nenaoružanih, te ranili oko 3.800 ljudi otkad su započeli protesti krajem marta.

Izvor: