V. Kladuša i Bihać: Spriječeno krijumčarenje 74 strana državljana, među njima i 30 djece

.
Federalna televizija prenosi saopćenje Granične policije BiH u kojem se navodi da su pripadnici Jedinice granične policije BiH Velika Kladuša, 16. novembra 2023. godine, spriječili krijumčarenje 71 stranog državljanina u graničnom pojasu na području Velike Kladuše. Krijumčarenje je otkriveno u mjestu Komesarac gdje su zatečena dva kombija bez registarskih oznaka. Vozilima su upravljali državljanin Bosne i Hercegovine D.P. (2002.) i državljanin Republike Hrvatske V.K. (1987.).

Strani državljani nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u Upitnicima za migrante su izjavili da dolaze iz Iraka (41), Republike Turske (19), Nepala (6), Afganistana (4) i Šri Lanke (1). Među krijumčarenim migrantima je i 30 djece.

O događaju je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH, prema čijem su nalogu osumnjičeni za krivično djelo Krijumčarenje osoba, D.P. i V.K., lišeni slobode. Pripadnici Jedinice GPBiH Velika Kladuša pod nadzorom Tužilaštva BiH nastavljaju daljnji rad na ovom slučaju.

Dan ranije, 15. novembra 2023., pripadnici Jedinice GPBiH Izačić su na Međunarodnom graničnom prijelazu Izačić, na drugoj liniji graničnih provjera, spriječili krijumčarenje trojice državljana Republike Gambije. Otkriveni su u putničkom motornom vozilu BMW, nacionalnih oznaka Velike Britanije i to u prtljažniku i na zadnjem sjedištu vozila prekriveni odjevnim predmetima. U vezu sa ovim krijumčarenjem dovode se vozač i suvozač koji su državljani Kraljevine Španije. Prema naredbi dežurnog tužioca Tužilaštva BiH, državljani Španije su lišeni slobode i uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Krijumčarenje osoba, predati Tužilaštvu BiH. Vozilo i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti, dok su državljani Gambije predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje, saopćeno je iz Granične policije BiH.