Vakcine u BiH stižu za tri odsto stanovništva, moguće od februara

vakcine
Iz Globalnog saveza za vakcine (GAVI) koji predvodi COVAX mehanizam, N1 saznaje da vakcine u BiH preko COVAX-a neće stići prije februara


“Predviđamo da ćemo svakoj državi (preko Covaxa, op.a ) pružiti prvu tranšu – dovoljnu za zaštitu oko tri odsto stanovništva u prvoj polovini 2021. Taj bi proces mogao započeti već u februaru”, kazao je glasnogovornik GAVI-ja.

“Čekamo povoljne regulatorne ishode , spremnost zdravstvenih nacionalnih sistema u pojedinačnim državama, odnosno ekonomijama koje učestvuju u ovom programu. O tome koje će vakcine doći u koje države, kao i nove rokove, nadam se da ćemo vrlo brzo imati više informacija”, rekla je glasnogovornica Gavija Iryna Mazur.

Istovremeno pitali smo Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH da li postoje incijative za direktnu nabavku vakcina u Bosni i Hercegovini.

Agenciji se do danas, potvrđeno je za N1, “nije obratio niti jedan proizvođač, odnosno, pravni zastupnik proizvođača zahtjevom za davanje dozvole za stavljanje vakcine protiv COVID-19 u promet u BiH. Posljedično navedenom, postupak odobravanja iste (registracija iste) nije započet. Ujedno, Agencija nije zaprimila iskazane potrebe oba entitetska ministarstva zdravstva i Odjela za zdravstvo Brčko Distrikta, kao ni zvaničnu informaciju da je na snazi stanje nesreće proglašeno od strane Vijeća ministara, što bi joj omogućilo postupanje u skladu sa članom 66. Stav 7. Zakona.”

Prema tom zakonskom članu, uvoz vakcine bi bio interventni uvoz (kao neodobrena/neregistrovana), no svima je poznato da Savjet ministara nikada nije ni proglasio kao stanje nesreće ovu pandemiju.

U ovom trenutku, za realizaciju isporuke (uvoza vakcine), nadležna su entiteska ministarstva nadležna za poslove zdravlja i Odjel za zdravstvo Brčko Distrkta, dodaju iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva su nam potvrdili da će “vakcine u BiH ući u okviru projekta COVAX ( GAVI) koji koordiniše Ministarstvo civilnih poslova.”

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH za N1 je saopšteno da su “ministarstvo i zdravstvene vlasti u entitetima i Brčko distriktu ispunili sve obaveze u skladu sa zahtjevima COVAX mehanizma. U traženom roku, do 18.januara 2021. dostavljene su relevantne informacije koje se tiču prihvata vakcine. Nakon dostavljene informacije, očekujemo od COVAX-a dalje instrukcije koje bi trebalo da sadrže i informacije o broju, vrsti vakcina i terminima isporuke.“

Podsjećamo , ministrica civilnih poslova BiH, Ankica Gudeljević je prošle sedmice izjavila kako bi kroz mehanizam Covax moglo stići “ između 4.000 – 5.000 doza”. To je za oko 2.000- 2.500 ljudi , jer svaka osoba mora biti imunizirana sa dvije doze.

Generalna direktorica najveće zdravstvene ustanove u BiH, KCUS-a, prof. dr. Sebija Izetbegović je već potvrdila koliko kasnimo u procesu vakcinacije.

“Kasnimo, to je sasvim očigledno. Kompliciranost sistema u svim sferama daje ovakav rezultat. Silne Agencije, Zavodi, Instituti i njihova nepovezanost”, rekla je prof.dr. Izetbegović.