Vandali pokušali zapaliti džamiju u Njemačkoj

.
Njemačka je dom za više od pet miliona muslimana

 

Nepoznate osobe su sinoć pokušale zapaliti džamiju u njemačkom gradu Bohumu, a nakon što im plan nije pošao za rukom na vratima su iscrtali uvredljive simbole.

Sinoćnji napad

Tursko-muslimanska organizacija DITIB, koja upravlja džamijom Sultan Ahmet u okrugu Dahlhausen u gradu Bochumu, osudila je sinoćnji napad.

Predsjednik DITIB Dahlhausen Sultan Ahmet Gungor Kadir Guven rekao je da su vjernici koji su došli obaviti jutarnju molitvu otkrili napad.

Na ulaznim vratima iscrtani su kukasti križ i simboli Davidove zvijezde. Uprkos nekoliko pokušaja, srećom, zavjese se nisu zapalile. Da jesu, bila bi to katastrofa", kazao je Guven.

Policija je pokrenula istragu o incidentu.

Porast antimuslimanskog raspoloženja

Njemačka se posljednjih godina suočava s porastom antimuslimanskog raspoloženja i nasilja, potaknutog propagandom krajnje desnih političkih stranaka i pokreta.

U prvoj polovini 2023. policija je zabilježila 258 islamofobnih zločina, uključujući napade na džamije, fizičke napada i prijeteća pisma.

Država s više od 84 miliona stanovnika, ima drugu najveću muslimansku populaciju u zapadnoj Evropi nakon Francuske. Njemačka je dom za više od pet miliona muslimana.

Foto: Instagram