Vašington: Bajden spreman da pomogne Balkanu

.
VAŠINGTON - Bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt rekla je na saslušanju u Komitetu za spoljnje poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD da se novoizabrani američki predsjednik Džo Bajden razumije u dešavanja na Balkanu, te da je njegov tim spreman da pomogne balkanskim zemljama da krenu naprijed u integracijama.

Na saslušanju su učestvovali stručnjaci za zapadni Balkan koji daju preporuke budućnoj administraciji Bajdena.

Olbrajtova kaže da se ova regija danas suočava s mnogo izazova, ali i dodaje da je Balkan sad stabilniji nego što su mnogi mislili.

"Zemlje nisu otišle u nasilje već rade na integracijama", rekla je Olbrajtova.

Dodala je da je ova vizija Balkana danas u opasnosti. Ocijenila je da je korupcija veliki problem te da "nacionalistički lideri koriste etničke podjele".

"Naredna administracija mora razviti novu regionalnu strategiju", rekla je Olbrajtova.

Saslušanje je otvorio kongresmen Eliot Engel, predsjedavajući Komiteta, koji je rekao da je Dejton zaustavio rat, ali je i kreirao pat poziciju.

Profesor Danijel Server rekao je da Evropa i SAD žele postdejtonsku BiH koja se može kvalifikovati za članstvo u EU.

"Takva BiH neće se temeljiti na etničkoj podjeli moći, već na većini građana koji biraju svoje predstavnike. Kantoni i entiteti, kao i etnički veto i ograničenja nestaće. Amerikanci i Evropljani treba da pozdrave mogućnost novog građanskog ustava. Niko izvan BiH ne može reformisati njen Ustav. Potreban je narodni pokret. Sjedinjene Države, zajedno s Evropljanima, treba da zaštite taj narodni pokret od represije, dok lišavaju entitete finansijskih sredstava i preusmjeravaju ih na centralnu vlast i opštine", naveo je Server.

Analitičar Januš Bugajski kazao je da stalne prijetnje integritetu BiH moraju imati posljedice i kazne.