Važna obavijest za medicinare koji planiraju raditi u Njemačkoj

.
Tačni termini intevjua, koji će ove godine prvi put biti održani online zbog pandemije virusa COVID-19, bit će objavljeni do 15. oktobra 2020. godine

 

Medicinske sestre i tehničari općeg ili pedijatrijskog smjera, pored diplome koju prilažu, potrebno je da imaju dokaz o položenom stručnom ispitu i bh. državljanstvo kako bi učestvovali u projektu zapošljavanja medicinskog osoblja u Njemačkoj.

Za ovaj način zapošljavanja medicinskih radnika postoji veliko interesovanje, a koordinator projekta Agencija za rad i zapošljavanje BiH podsjeća da su oktobarski intervjui sa Federalnom saveznom službom za posredovanje iz SR Njemačke – ZAV o prijemu u projekat, od 26. oktobra 2020. godine te da je javni poziv otvoren tokom cijele godine i dostupan je na web stranici Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

 

Tačni termini intevjua, koji će ove godine prvi put biti održani online zbog pandemije virusa COVID-19, bit će objavljeni do 15. oktobra 2020. godine.

 

Također, važan podsjetnik za aplikante je da je na pomenutoj web stranici ove državne agencije, moguće naći sve osnovne podatke o projektu sa potrebnim obrascima, te da ne moraju poznavati njemački jezik da bi učestvovali u projetu posredovanja za zapošljavanje.

Projekat Triple Win kojeg implementira Njemačko društvo za međunarodnu saradnju – GIZ, u Bosni i Hercegovini već niz godina najsigurniji je vid posredovanja za rad medicinskog osoblja u Njemačkoj, s obzirom na to da je utemeljen na Sporazumu Agencije za rad i zapošljavanju BiH i Savezne agencije za rad SR Njemačke. Inače, projektom Triple Win se ne posreduje drugim zanimanjima, osim medicinskim sestrama i tehničarima općeg ili pedijatrijskog smjera.

 

Dokumentacija se dostavlja isključivo poštom i to Agenciji za rad i zapošljanje BiH (Đoke Mazalića 3, Sarajevo) a rok za slanje za oktobarske intervjue sa poslodavcima je srijeda, 30. septembar 2020. godine. Prijave koje stignu do petka, 2.10.2020. godine će također biti uvažene, saopćeno je iz Agencije.