Alibabići iz Bihaća porodični biznis pretvorili u brend: Izvoze i zapošljavaju bez pomoći države

Priča o uspjehu porodice Alibabić iz Bihaća.

Fahir i Ismeta Alibabić iz Bihaća već 20 godina se bave uzgojem i preradom ljekovitog bilja. Počeli su od nule, uspjeli razviti porodični biznis, zaposliti ljude, obezbijediti tržište u BiH i šire te izvoz u Ujedinjenje Arapske Emirate.

Živi su dokaz da je u BIH moguće uspjeti, čak i bez podrške. Za sebe kažu da su lideri u ovoj branši na bh. tržitu. Na svom posjedu uzgajaju oko 18 kultura. Više od 130 različitih proizvoda ljekovitog bilja "Orhideja" nalazi se na prodajnim mjestima širom zemlje.

Sve je počelo igrom slučaja, ili sudbine, ispričao je za Klix.ba Fahir Alibabić koji redovno svoje proizvode izlaže i na sajmu jabuke u Goraždu.

"Prije rata smo se ovim bavili amaterski. Vjerovali ili ne, ja sam elektrostruke, a supruga je tekstilne, nismo ni mogli zamisliti da ćemo se baviti ovim, ali u BiH jednostavno se moraš prilagoditi poslu za koji smatraš da možeš uspješno raditi. U elektrostruci nisam mogao kao demobilisani borac dobiti adekvatan posao, a supruga u tekstilnoj industriji apsolutno nije mogla naći posao, pa smo prije 20 godina registrovali firmu za proizvodnju ljekovitog bilja", priča Fahir.

Na 25 dunuma zemlje koju posjeduju u blizini Bihaća danas uzgajaju 18 kultura, od čega 10 dunuma plantažno. Sve se ručno obrađuje jer je u pitanju organska proizvodnja. Uzgajaju mentu, melisu, neven, artičoku, peršin, a druge biljke prikupljaju na planini Grmeč.
 

Država zakazala


"Posjedujemo i prirodnu i električnu sušaru. Vlasti nas nisu prepoznale, u mom mjestu je podijeljeno oko 700 plastenika od kojih ni jedan nije u funkciji, dok ja koji mogu zaposliti još najmanje deset radnika, da bih bio siguran da vremenski uslovi neće uništiti proizvodnju nije bilo podrške. Ova godina je bila odlična i trenutno imamo oko sedam tona osušenog ljekovitog bilja, što je 70 tona sirove i sve se ručno obrađuje radi organskog, ekološkog efekta, čak se i ručno sjecka. 10 posto bilja ide u gotove proizvode, a ostalo u čajeve", kaže Fahir.

Alibabići danas imaju prodajna mjesta od Sarajeva, Tuzle, Banja Luke, Mostara, Zavidovića, Cazina, Sanskog Mosta, Mostara, Bihaća, te zaposlenih oko 12 radnika, dok su u sjedištu obrta zaposlena još dva, a sezonski angažuju daleko više ljudi.

"U proizvodnji imamo oko 130 proizvoda, čajeve, ulja, tinkture, razne mješavine i uglavnom se baziramo na ljekovitost tog bilja, bavimo se nekom vrstom alternativne medicine tako da nas kao brend prepoznaju u cijeloj BiH, ali i regiji Hrvatskoj, Srbiji. Dio izvozimo u Srbiju, jedna poliklinika koristi naše preparate kao pomoć za liječenje pacijenata koji borave kod njih, a izvozimo u UAE, u Abu Dhabi, gdje u zimskom periodu imamo naše radnje", ispričao je Fahir.
 

Vlastiti recepti

Dodaje da su to uglavnom različiti biljni preparati, veoma učinkoviti i traženi.

"Za bolje spavanje, koncentraciju pamćenje, za želudac, probavu, oštećenja sluznice, kožne i bolesti dišnih organa, nervnog sustava, štitne žlijezde, pokušavamo naći najbolja rješenja za svaki problem. Svi recepti su isključivo naši. Posjedujem knjigu staru blizu 200 godina u kojoj su opisi biljaka što sam iskoristio za recepte. Čitam i drugu literaturu pa sam na određen način 'studirao' kako biljke pomažu nekoj bolesti. Sve naše mješavine su nastale zahvaljujući tome, i u svakoj je od šest do 15 biljaka. Iako se mnogi stručnjaci neće složiti da se biljke mogu miješati, mi to već 20 godina uspješno radimo. U zadnje vrijeme proizvodimo serume za lice isključivo radi izvoza, i svi naši proizvodi su prevedeni na engleski i arapski jezik jer to daleko lakše tamo prodajemo", kaže Fahir Alibabić.