Već imaju imunitet krda

Švedska imunitet
"Ludi eksperiment"je uspio? ‘Ako dođe do drugog vala, ispostavit će se da je švedski pristup zapravo pobjednički’

 

Švedska je, poput svih drugih zemalja, dosegnula vrhunac epidemije koronavirusa u aprilu, a sada su uspjeli izravnati krivulju broja slučajeva zaraze i smrti, dok ona u drugim zemljama ponovno ide uzlaznom putanjom.

Švedske vlasti su već zatražile od zdravstvenog sektora da se pripremi za dolazak drugoga vala, iako je i prvi val epidemije koronavirusa u toj zemlji ostavio katastrofalne posljedice, ponajprije zbog vrlo opuštenih epidemioloških mjera koje nisu uključivale karantenu i zatvaranje svih aktivnosti. To je možda bio ludi eksperiment, ali Švedska zimu može dočekati s manje strepnje od ostalih zemalja.

Naime, na sastanku Švedske agencije za državne službenike (SAGE) u martu, jednoglasno je zaključeno “da će mjere kojima se nastoji potpuno suzbiti širenje COVID-19 izazvati drugi val.” Njihov je stav i dalje isti, no sprječavanje nadolazeće epidemije prošlog proljeća bi, ako se obistini, bilo veliko postignuće. Rezultati jednog istraživanja, objavljeni prošli tjedan, sugeriraju da je već 30 posto populacije stvorilo imunitet na novi koronavirus. To bi moglo objasniti zašto se on u početku toliko raširio Švedskom. Ako bi im imunitet krda pomogao tijekom drugog vala, onda bi njihov suludi model zaštite bio, zapravo, pobjednički.

Marcus Carlsson sa Univerziteta Lund je još u martu rekao kako je švedski odgovor na pandemiju “ludi eksperiment”, a Cecilia Söderberg-Nauclér s Instituta Karolinska optužila je vladu da je zemlju “dovela do katastrofe” i predvidjela da će se zdravstveni sistem urušiti ako se ne uvede karantena. Njihova su predviđanja širenja zaraze predvidjela eksponencijalan rast broja oboljelih.

Izvor: