Veća poticajna sredstva za kladuške poljoprivrednike: 400.000 KM za razvoj poljoprivredne proizvodnje

.
Općina Velika Kladuša je raspisala javni pozivi za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje novčanih podrški za razvoj poljoprivredne proizvodnje na području općine u 2022. godini, odnosno za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava kladuškim poljoprivrednim proizvođačima. Ovogodišnjim Budžetom Općine za tu namjenu je osigurano 400.000 KM, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje za 150.000 KM.

Azra Tahirović, šef Odsjeka za poduzetništvo i lokalni razvoj i Refik Tabaković, savjetnik Općinskog načelnika za poljoprivredu.

Programom o načinu raspodjele novčanih sredstava iz Granta za razvoj poljoprivrede iz Budžeta Općine Velika Kladuša za 2022. godinu predviđeno je 12 mjera, odnosno poticajne mjere za sve poljoprivredne proizvodnje. Prema riječima Tahirović Programom su predviđeni poticaji za proizvodnju sirovog kravljeg mlijeka, goveđeg mesa, kukuruza za tov, jagodičastog voća, aronije i borovnice, zatim za proizvodnju visokosteonih junica, za preradarstvo, pčelarstvo, i za plasteničku i stakleničku proizvodnju, kao i za uzgoj rasplodne stoke – ovce i koze i krastavca kornišona, a predviđeno je i sufinansiranje projekta iz oblasti poljoprivrede.

Pravo na poticaje, bespovratna finansijska sredstva za razvoj poljoprivrede u ukupnom iznosu od 400.000 KM imaju poljoprivrednici sa područja općine Velika Kladuša koji na području kladuške općine ostvaruju vlastitu poljoprivrednu proizvodnju i na taj način potiču razvoj ruralnih područja razvijanjem porodičnih gazdinstava. Pravo na poticaje ostvaruju poljoprivrednici, fizičke osobe, registrirani poljoprivredni obrti, poljoprivredna gazdinstva, te poljoprivredne zadruge i udruženja u ime svojih članova. Jedna od novina jeste da je za sve poljoprivredne proizvodnje po prvi put uveden koefcijent obračuna od 1,5 za poljoprivredne proizvođače koji imaju obrt. To znači da će poljoprivredni proizvođači koji imaju obrt moći ostvariti veće poticaje od fizičkih lica s obzirom na to da imaju veće obaveze prema državi u vidu poreza i doprinosa. Poljoprivrednici moraju biti upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata, a jedan od uslova je i da su izvršili ažuriranje podataka do 31. marta 2022. godine. Javni poziv za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje novčanih podrški za razvoj poljoprivredne proizvodnje je otvoren do 07. juna. Tabaković je pozvao sve kladuške poljoprivrednike da zahtjeve podnesu na vrijeme i tako ostvare pravo na novčanu podršku, a sve u cilju jačanja poljoprivredne proizvodnje.

Osim ovih 400.000 Općina Velika Kladuša sa 110.000 KM sufinansira i veterinarske stanice na području naše općine. 90.000 KM je dobilo JP „Veterinaska stanica“ za realizaciju tri mjere koje su također naslonjene na poljoprivredu, a 20.000 KM odobreno je privatnoj veterinarskoj stanici „E.S. – VET“ Velika Kladuša za sufinanciranje troškova veterinarskih usluga, odnosno izdavanje potvrda o provedenim obaveznim mjerama zaštite goveda za poljoprivrednike na području općine Velika Kladuša.