fbpx VEČERAS JE BADNJA VEČER: Posljednji dan posta uz paljenje badnjaka i opraštanje dugova

VEČERAS JE BADNJA VEČER: Posljednji dan posta uz paljenje badnjaka i opraštanje dugova

Home

VEČERAS JE BADNJA VEČER: Posljednji dan posta uz paljenje badnjaka i opraštanje dugova


Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti danas obilježavaju Badnju večer uoči najradosnijeg praznika Božića po julijanskom kalendaru kojim proslavljaju rođenje Isusa Hrista.

Badnji dan i Badnja večer predstavljaju posljednji i najstrožiji dan božićnog posta. Ovaj dan dobio je naziv po hrastu - badnjaku (svetom drvetu kod Slavena) koji se na ovaj dan siječe, unosi u kuću i pali navečer uz trpezu. Desetljećima ranije, badnjak su ranom zorom sjekli muškarci dok se danas on kupuje na pijaci i stavlja u kuću pored slavske ikone. Oni bi bili posipani žitom ili darovani kolačem koji se pravio samo za tu priliku.

Loženje badnjaka predstavlja rađanje novog sunca jer je i Badnji dan odmah nakon kratkodnevnice. Veliki broj varnica koje odlaze u nebo najavljuju rod i prinos, a u današnje vrijeme blagostanje. Također, vezuje se zа vitlejemske pаstire. Oni su, nа znаk Zvijezde dа se rodio Hristos Spаsitelj, nаsijekli grаne badnjaka i ponijeli gа u pećinu dа nаlože vаtru i ugriju Hristа i njegovu mаjku.Običaj je da se zakolje neka životinja kao što je prase, ćurka ili guska. Služe se sve vrste žitarica i suhog voća, a žitom se posipa i badnjak.Nekada davno je na Badnju večer domaćin kuće išao okolo kuće s badnjakom u ruci i kvocao kao kvočka, dok su žena i djeca hodala za njim i pijukali kao pilići. Na svaki ugao kuće ostavili bi po jedan orah što je predstavljalo žrtvu precima. Raznosila i slama po kući, a na slami se i služila trpeza koja sadrži posna jela.Badnja trpeza mora biti bogata jelom i pićem, te sadržavati bijeli luk, med, kupus, ribu i voće. Uoči Božića peče se meso.Danas je običaj izmijenjen i ljudi u većim grupama se skupe ispred crkvi gdje zajedno pale badnjak, vesele se i pjevaju pravoslavne pjesme.Vjeruje se da na ovaj dan ili večer treba vratiti sve pozajmljeno i pomiriti se sa svima sa kojima ste bili u svađi, kako bi cijela naredna godina protekla u miru i slozi. Prije ponoći se odlazi u crkvu gdje se dočekuje Božić.

(Izvor: Klix.ba)

Tagovi
Objavio: Pet, 06/01/2017 - 12:34

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top