Većina Nijemaca želi covid-putovnice

pass

VEĆINA Nijemaca želi da se uvedu covid-putovnice koje bi cijepljenim osobama omogućile posjet kazalištima, teretanama, sportskim događanjima ili olakšale potencijalna putovanja. 

Po podacima ankete koju je za agenciju dpa provela tvrtka YouGov, za uvođenje takve "zelene putovnice" odmah, po uzoru na Izrael, izjasnilo se 16 posto ispitanika.

Najveći postotak Nijemaca, njih 44 posto, je za uvođenje covid-putovnica, no smatra da bi trebalo pričekati dok se svim njemačkim državljanima ne ponudi cjepivo, što bi se, prema trenutačnim planovima, trebalo realizirati do 21. rujna.

35 posto sudionika ankete protivi se uvođenju putovnice koja bi cijepljenim osobama dala prednost u odnosu na necijepljene.

Podaci se temelje na internetskoj anketi tvrtke YouGov Deutschland, u kojoj je, od 24. do 26. veljače sudjelovalo 2030 ispitanika, a rezultati su reprezentativni za njemačku populaciju u dobi od 18 i više godina.

Izrael je svoju "zelenu putovnicu" predstavio prošle nedjelje. Takav dokument pruža brojne pogodnosti svima koji su se oporavili ili su cijepljeni protiv covida-19.

Ograničenja su u Izraelu ublažena i za necijepljene osobe, no one imaju znatno manje sloboda.

Šefovi država i vlada Europske unije složili su se u četvrtak da bi se dogovor o europskoj putovnici koja će značiti potvrdu o cijepljenju, trebao ostvariti u sljedeća tri mjeseca.

No još uvijek nije u potpunosti jasno kakva će prava njihovim nositeljima takve putovnice omogućiti.

Izvor: