Vehabović: Odakle m:telu elaborat s unutrašnjim rasporedom svih prostorija Parlamenta BiH

Služba za zajedničke poslove institucija BiH danas je bez ikakvog znanja Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH omogućila m:telu instaliranje "nepoznate" telekomunikacijske opreme u zgradi najvišeg organa zakonodavne vlasti.

Riječ je o zgradi u kojoj se nalaze važne baze podataka i u kojoj je smješten veliki broj državnih ministarstva.

Ovu informaciju potvrdio nam je sekretar Zajedničke službe Sekretarijata Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Kenan Vehabović koji je kazao kako je Sekretarijat PSBiH u septembru 2017. godine zaprimio zahtjev m:tela za izdavanje saglasnosti za unutrašnje pokrivanje objekata signalom mobilne telefonije. 

"Vrlo je simptomatično što su uz zahtjev dostavili kompletan elaborat s unutrašnjim rasporedom svih prostorija Parlamentarne skupštine BiH, a da mi prethodno nismo upoznati ko je i na koji način m:telu dostavio unutrašnju strukturu rasporeda prostorija", rekao je Vehabović. 

On ističe da je Kolegij Sekretarijata PSBiH u skladu sa svojim nadležnostima razmatrao zahtjev te da je jednoglasno odlučio da ne da saglasnost. Kako kaže, odluka je donesena ne na bazi paušalnih procjena, nego na osnovu konkretnih pokazatelja. 

"Ne postoje problemi u vezi s dostupnošću signala m:tel mreže unutar objekta, ne samo za korisnike ove mreže, nego i ostalih telekom operatera. Posebno ističem, a u cilju da ne bi došlo do pogrešne interpretacije ovog slučaja u dnevnopolitičke svrhe, da smo također zatražili i od BH Telecoma smanjivanje jačine signala u zgradi, prvenstveno zbog pokazatelja indeksa zračenja i u cilju zaštite zdravlja uposlenih te zastupnika i delegata u PSBiH", kazao je Vehabović. 

Dodao je da su o svemu navedenom pisanim putem obavijestili Službu za zajedničke poslove institucija BiH od koje su tražili da ubuduće ne smiju omogućavati pristup lokacijama koje koristi PSBiH bez prethodne najave i dozvole Kolegija Sekretarijata PSBiH te da se ne smije dozvoliti i dopustiti instaliranje bilo kakve opreme trećih osoba u objektu PSBiH iz razloga zaštite objekata i podataka koji se u njemu obrađuju. 

"Nažalost, danas u toku dana sam upoznat da je ta služba bez našeg znanja i dopuštenja omogućila trećim osobama unošenje i instaliranje meni nepoznate optičke opreme. U skladu s obavezama i ovlastima, a u cilju zaštite objekata PSBiH, hitno sam tražio obustavu svih radova i deinstalaciju kompletne opreme od Službe za zajedničke poslove institucija BiH. Oprema mora biti uklonjena jer za to nema saglasnosti Parlamentarne skupštine BiH", rekao je Vehabović.