Velika Britanija ulazi u novu blokadu, mjere rigorozne kao u martu

bj
Britanski premijer Boris Johnson najavio je da će u ponedjeljak stupiti na snagu nove mjere karantina na nivou čitave zemlje, u pokušaju da se spriječi nagli porast broja novozaraženih podstaktnut novim sojem koronavirusa koji prijeti da ugrozi zdravstveni sistem.

Nove mjere slične su onima koje su bile na snazi početkom pandemije u martu. 

Škole će biti zatvorene, kao i sve neesencijalne radnje, dok će građani biti pozvani da ostanu u svojim domovima uvijek kada je to moguće.

"Škole i fakulteti zatvaraju se za većinu učenika, i oni prelaze na učenje na daljinu do sredine februara. Vrtići za sada ostaju otvoreni", rekao je Johnson u televizijskom obraćanju i pozvao ljude da se pridržavaju epidemioloških mjera. 

Građani će domove moći da napuste samo ukoliko ne mogu da rade od kuće. 

Izlazak iz domova bit će dozvoljen i radi odlaska u kupovinu potrepština kao što su hrana i lijekovi, radi vježbanja, pružanja pomoći i njege i odlaska kod ljekara. 

Neesencijalne prodavnice, ugostiteljski objekti i djelatnosti za ličnu njegu bit će zatvorene, ukoliko to već nije slučaj. 

Restorani će moći da nastave sa dostavom porudžbina i isporučivanjem porudžbina za ponijeti, izuzev kada je riječ o alkoholnim pićima.

Sportski objekti na otvorenom će biti zatvoreni, a timski sportovi na otvorenom zabranjeni. 

Crkve mogu da ostanu otvorene za invididualne i kolektivne molitve, uz održavanje propisane distance.

Kada je riječ o putovanjima, bit će dozvoljena samo ona koja su nužno neophodna.

Očekuje se da će mjere ostati na snazi do polovine februara.

Vlada se nada da će nove mjere spriječiti nagli porast broja novozaraženih i hospitalizovanih pacijenata, nakon što su četiri glavna medicinska zvaničnika odlučila da nivo upozorenja na COVID-19 podignu na peti najviši nivo prvi put od početka pandemije.