U velikoj evropskoj raciji zaustavljena banda ilegalnih poslužitelja prijenosa TV kanala

Istražitelji u šest europskih država poduzeli su veliku akciju protiv ilegalnog prijenosa televizijskih programa/kanala.

Razotkrivena je međunarodna banda te je zabranjen rad za više od dvije stotine ilegalnih poslužitelja u Njemačkoj, Francuskoj i Nizozemskoj, priopćila je Europska pravosudna uprava Eurojust u Haagu.

Preko poslužitelja se sadržaj putem TV televizije mogao gledati ilegalno i po vrlo niskoj cijeni putem Interneta, a riječ je oko pet miliona korisnika ovih usluga. 

Eurojust je rekao da je incident pokazao "da organizirani kriminal proširuje svoje ilegalne aktivnosti na krupna kršenja audiovizualnih autorskih prava". Prema procjenama istražitelja, šteta za ilegalne pružatelje usluga iznosi oko 6,5 milijuna eura.

Akciju su predvodili italijanski istražitelji u saradnji sa Njemačkom, Bugarskom, Grčkom, Francuskom, Nizozemskom i Eurojust-om. U akciju je bio uključen i središnji ured za suzbijanje cyber kriminala u Frankfurtu, nacionalna policija Hessen i istražitelji u Wuppertalu, a u cilju suzbijanja televizijskog piratstva.

Prema pisanju fazz.net, tijekom pretraga oduzeta su računala, digitalna oprema i dokumenti, a više od 150 PayPal povezanih računa s ovim događajem je blokirano. 

Protiv čak 22 osumnjičena  vodi se istraga zbog prijevare, cyber kriminala i pranja novca, a prema prvim informacijama, spomenutim kriminalnim radnjama bave se od 2015. godine, distribuirajući programe Sky, Netflix, Dazn, Mediaset i Infinity.