Velika Kladuša: Brojni pacijenti zatražili pomoć Hitne službe

servisne
Nove servisne informacije.

 

28 pacijenata zatražilo je pomoć Hitne službe Doma zdravlja. Dežurni su bili doktori Abdulah Fazlić i Kenan Dautović.

Službenici Policijske stanice Velika Kladuša imali su mirna protekla 24h, odnosno, nema prijavljenih dešavanja u oblastima kriminaliteta, javnog reda i mira te oblasti saobraćaja.

Vatrogasna jedinica, prema riječima dežurnog Okanovića, također nije imala poziva za izlazak na teren.

Isporuka električne energije je stabilna. Za danas nema najavljenih radova na elektroenergetskim objektima.

Vodosnabdijevanje je uredno, kažu nam u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

JP Veterinarska stanica Velika Kladuša i danas nastavlja redovnu akciju preventivnog cijepljenja pasa i mačaka protiv bjesnoće za 2023. godinu.

Današnji raspored:

8:00h – Šiljkovača, kod škole

9:00h – Šmrekovac, kod Mrgan Jose

10:00h – Zagrad, kod spomenika

10:30h – Miljkovići, kod Rame Begina

11:00h – Drmaljevo, kod marketa Adda

Međunarodni dan mira

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan mira. Rezolucijom Ujedinjenih nacija (UN) iz 2001. godine, taj je datum određen za dan nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnom nivou.

“Neka mir prevlada na Zemlji, bar jedan dan mira i nenasilja” – tako glasi univerzalna poruka 21. septembra, Međunarodnog dana mira, a sve zemlje i narodi pozvani su da slave mir i daju doprinos da on ovlada svijetom.

Svjetski dan Alzheimerove bolesti

Svjetski dan Alzheimerove bolesti obilježava se također danas. Bolest je prvi opisao njemački patolog i neurolog Alois Alzheimer, 1906. godine. Alzheimerova bolest je progresivna, neurodegenerativna i neizlječiva bolest mozga koju karakteriziraju gubitak pamćenja, sposobnosti rasuđivanja i promjena ličnosti. Jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u svijetu je sve veća pojavnost neurodegenerativnih bolesti mozga, odnosno različitih vrsta demencija, što je povezano s općim starenjem stanovnišva i produženjem očekivane životne dobi.

Na većini putnih pravaca u Bosni i Hercegovini jutros se saobraća bez vanrednih ograničenja. Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle.

Vozače savjetujemo da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja.

Na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi postavljena je saobraćajna signalizacija, čije poštivanje je obavezno.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Modriča-Gradačac, Semizovac-Olovo-Kladanj, Bugojno-Kupres, Vitez-Nević Polje, Ripač-Dubovsko, Doboj-Rudanka-Johovac, kao i na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova).

Na graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

Danas u Bosni i Hercegovini prije podne umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne kiša, pljuskovi i grmljavina se očekuju širom zemlje, a tokom noći na jugu i jugozapadu. Intenzivnije padavine u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne. Dnevna temperatura od 24 do 30 °C.

Promjena vremenskih prilika usloviće lošiju opću sliku, najprije na zapadu, potom sa odmicanjem dana i u cijeloj zemlji. Preovladavajuće južno strujanje uz izraženiju nestabilnost, kod hroničnih bolesnika i meteoropata uzrokovaće jačanje tegoba vezanih uz njihove bolesti. Moguće su reakcije u vidu glavobolje, nervoze, malaksalosti, izraženije u drugom dijelu dana. Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima.