Velika Kladuša: Dan žalosti u USK

prijedor

Servisne informacije za protekla 24 sata.

Foto: RVK

U Unsko-sanskom kantonu danas je Dan žalosti na 30. godišnjicu stradanja Prijedorčana u proteklom ratu i dženaze za 16 nevino stradalih žrtava.

Požar koji je sinoć zahvatio porodičnu kuću u naselju Ponikve izazavao je veliku materijalnu štetu. Intervencija vatrogasaca trajala je od 22:43h do 02:50h.

Protekla 24h u sigurnosnom smislu bila su mirna.

Hitnoj službi za pomoć se obratilo 55 pacijenata. Jedan je upućen na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu u Bihać. Dežurne su bile dr. Indira Bukvarević i dr. Amra Zulić.

Elektronapajanje je stabilno.

Zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima danas će doći do prekida u isporuci električne energije u trafopodručjima Crvarevac 2 i Mašinovići. Prekid će trajati od 09:00h do 16:00h.

Isporuka pitke vode je uredna.

JKP „ViK“ doo Velika Kladuša danas i narednih dana vrši čišćenje rigola i slivnika u ulici Ive Marinkovića. Planirani radovi odvijat će se u vremenskom periodu od 08:00 do 15:00h.

Odvoz komunalnog otpda i održavanje gradske čistoće odvijaju se prema rasporedu.

Sunčano i i još toplije preovladavat će i tokom današnjeg dana u Bosni i Hercegovini. Na jugu zemlje uz visoke dnevne temperature, neugodnosti će stvarati i visoke noćne odnosno jutarnje temperature. U centralnim područjima svježe noći i jutra pozitivno će djelovati na stanovništvo. Puhat će slab vjetar promjenjivog smjera. Najviša dnevna temperatura od 28 do 34, na jugu do 39 °C.

Nakon svježije noći i mirnijeg sna, te relativno ugodnih prijepodnevnih sati u većem dijelu zemlje, u nastavku dana opća slika djelimično će se pogoršati, pod uticajem natprosječnih temperatura zraka. Negativni efekti vremenskih prilika biće najizraženiji na jugu Hercegovine, sjevernoj i sjeveroistočnoj Bosni, naročito u periodu od 12 do 18 sati. Preporučljivo je reducirati boravak na otvorenom i izlaganje suncu, provoditi mjere zaštite od vrućine i UV zračenja, te poštivati preporuke nadležnih službi.

Stanje na cestama

Na magistralnom putu Bihać-Bosanski Petrovac (dionici Ripač-Dubovsko) zbog izvođenja neophodnih radova obustavlja se saobraćaj danas od 13 do 14 sati. Za vrijeme obustave alternativni pravac je Bihać-Bosanska Krupa-Krnjeuša-Bosanski Petrovac. U ostalom periodu saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

U toku su radovi na redovnom održavanju tunela Gaj na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica. Za vrijeme izvođenja radova vozila saobraćaju jednom tunelskom cijevi, u dvosmjernom režimu saobraćaja. Radovi se izvode i na vijaduktu Klopče na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, gdje se saobraća preticajnom trakom, dok su vozna i zaustavna traka zatvorene za saobraćaj. Molimo vozače da na ovim dionicama voze znatno smanjenom brzinom i da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

U toku su deminerski radovi na magistralnim putevima Cerik-Lončari (na dionici Cerik-pijaca „Arizona“) i Bosanski Brod-Odžak (na lokalitetima Poloj i Liješće), zbog čega su od 08 do 16 sati na snazi polusatne obustave saobraćaja (uz 15-minutna propuštanja vozila).

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Zbog sanacionih radova, danas (20.07.) od 07 do 19 sati na magistralnom putu Skokovi-Srbljani, kroz naselje Ćoralići vozila će saobraćati usporeno, jednom trakom.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo magistralne puteve Žitomislići-Počitelj (Ševaš Njive) i Donji Vakuf-Travnik (Komar).

Na putu Rudo-granični prelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona po osovini, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta. Zbog radova na teritoriji Bosne i Hercegovine (od Draksenića prema graničnom prelazu) granični prelaz Gradina nije u funkciji.

Na GP Velika Kladuša – Maljevac jutros se kraće čeka na izlazu iz BiH.