Velika Kladuša: Evropski dan parkova obilježava se na današnji dan, 24. maja, širom Evrope

.

 67 pacijenata zatražilo je medicinsku pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša. Jedan pacijent upućen je na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu u Bihać. Dežurni su bili dr. Arnela Čokić i dr. Abdulah Fazlić.

 Policijski službenici evidentirali su dvije saobraćajne nezgode u kojima nije bilo povrijeđenih lica. Krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira nije bilo.

 Elektronapajanje je stabilno.

 Vodosnabdijevanje je uredno.

 Kladuški vatrogasci nisu intervenisali u izvještajnom periodu.

Odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće odvijaju se prema rasporedu.

 Evropski dan parkova obilježava se na današnji dan, 24. maja, širom Evrope od 1999. godine. Ovaj dan se obilježava u cilju približavanja prirode ljudima i podizanja svijesti o važnosti prirodnih vrijednosti u zaštićenim područjima. Parkove je potrebno čuvati i cijeniti ih kao neprocjenjive oaze bioraznolikosti i brojnih endemskih vrsta kako bi svi mogli u njima uživati. Parkovi i zaštićene zone imaju važnu misiju spajanja ljudi s prirodom. Parkovi ne samo da štite naše prirodne resurse nego imaju i pozitivan uticaj na zdravlje čovjeka.

 Danas malo do umjereno oblačno u pojedinim dijelovima sunčano, uz postepeno naoblačenje tokom dana. Poslije podne i dio noći širom zemlje se očekuju pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 15, na jugu do 18, a najviša dnevna od 20 do 26, na jugu do 28 stepeni.

  Nakon svježije noći i mirnijeg sna, jutarnji sati i dio prijepodneva će također biti ugodniji. Usljed porasta temperatura i izraženijeg osjeta sparine, u drugom dijelu dana moguće su meteopatske reakcije u vidu malaksalosti, glavobolje, promjene raspoloženja. Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima. Opća slika, pod uticajem nestabilnog vremena, djelimično će se pogoršati i u večernjim satima.

Stanje na cestama

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se uz relativno povoljne vremenske uvjete, ali i dalje upozoravamo na učestale odrone i savjetujemo oprezniju vožnju.

Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Jajca (M-5/16 Jajce-Donji Vakuf) u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h.

Zbog izvođenja sanacionih radova na mostu Gorica, za saobraćaj je zatvorena desna cijev tunela 1. mart u smjeru Zenica-Sarajevo, a vozila saobraćaju dvosmjerno kroz lijevu tunelsku cijev.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Bihać-Kamenica, Ripač-Dubovsko i Jablanica-Mostar (u Donjoj Jablanici).

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (M-6) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog radova na mostu na Ilidži (M-17 Stup-Blažuj), saobraćaj se iz smjera Blažuja preusmjerava kroz naselje Lužani, dok se iz smjera Ilidže saobraća preko mosta (u funkciji je jedna traka na mostu).

Zbog sanacionih radova zatvoren je most na ulazu u Nemilu (spoj M-17 sa R-473), a vozila saobraćaju preko raskrsnice u Topčić Polju.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila. Na GP Velika Kladuša – Maljevac jutros nema čekanja.

 

Foto:Arhiv

Izvor: