Velika Kladuša: Intervencije su imali i policajci i vatrogasci

v.kladuša

Servisne informacije za protekla 24 sata.

Hitna služba Doma zdravlja Velika Kladuša pružila je zdravstvenu zaštitu za 53 pacijenata. Dežurni doktori Aida Dedić i Mustafa Hodžić na dalje liječenje u KB Bihać uputili su dvoje pacijenata.

Policijska stanica Velika Kladuša evidentirala je jedno krivično djelo i dvije saobraćajne nezgode gdje su u jednoj dva lica zadobila lakše tjelesne povrede.

Kako je saopćio dežurni Grahović, velikokladuški vatrogasci imali su tri intervencije u kojima su intervenisali na čišćenju kolovoza nakon saobraćajne nezgode u Polju. U Todorovu je došlo do zapaljenja njive tokom jučerašnjeg dana, a rano jutros intervenisali su kod zgrada Duplex gdje je prijavljeno zapaljenje kontejnera.

Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać obavještava građane da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, danas u Velikoj Kladuši doći do prekida u isporuci električne energije prema sljedećem rasporedu:

Od 09:00 do 16:00 sati trafopodručje: Kudići 1 i 2, Sabljakovići

Ovog jutra bez problema u isporuci pitke vode, dok se odvoz otpada i održavanje gradske čistoće odvija prema planu.

Zbog visokih dnevnih temperatura iz BIHAMK-a preporučuju putovanje u ranim jutarnjim ili večernjim satima, a ukoliko se ipak putuje tokom dana savjetuju češće pauze. Vozače teretnih vozila mole da se nakratko isključe iz saobraćaja kada primjete da se iza njih formirala duža kolona vozila, kako bi se izbjegla rizična preticanja. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Prije polaska na putovanje iz BIHAMK-a savjetuju provjeru potrebne dokumentacije za osobe i vozilo, te provjeru stanja na putevima i graničnim prelazima.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz umjeren porast oblačnosti poslije podne. U drugom dijelu dana lokalno slabi pljuskovi su mogući ponegdje u Bosni i u višim dijelovima Hercegovine. Najviša dnevna temperatura od 34 do 39 stepeni.

Dugotrajni period natprosječnih temperatura zraka nepovoljno djeluje na osjetljiviji dio populacije, hronične bolesnike, trudnice, starije osobe i djecu. Moguće su meteopatske reakcije poput glavobolje, nervoze, iscrpljenosti, u noći problemi sa snom. Neophodno je maksimalno se prilagoditi aktuelnim vremenskim prilikama, reducirati boravke na otvorenom i duže izlaganje suncu, pridržavati se uputa nadležnih službi. Planirane aktivnosti trebali bi provoditi u jutarnjim satima, obzirom da će temperature zraka i UV indeks vrlo brzo dostići visoke vrijednosti.